Hae
Outi Karita

Tutti tuli taloon + muut kikkakolmoset

Tutti – Olin ajatellut, etten opeta Tiitiä tuttiin jos ei tarvetta sille ole. Nyt tutti on kuitenkin saapunut taloon.

tutti

Tutti käyttöön

Sairaalan ja synnytysvalmennuksenkin neuvo oli muistaakseni 2 tai 3 viikkoa mielellään ilman tuttia imetyksen kannalta ajateltuna. Mulla ei ollut alkuun ajatusta tutti vai ei, mutta ajattelin etteisiihen opeteta toista vain tutin takia, vaan sitten jos sille huomataan tarve. Tutti otettu sitten viime yönä käyttöön ja se oli ainakin viime yönä hyvä apu! En tiedä kuinka pitkään olisi vielä valvottu vai olisiko sille unelle jokatapauksessa alettu antamaan periksi, mutta tutti suussa poika nukahti kahden jälkeen ja äiti pääsi puol kolmelta yöunille.

tutti

Meillä on Tiiti ollut iltavalvoskelija, mutta useimmiten yöunille päästy ennen puoltayötä, välillä mennyt vähän yli. Nyt kahtena yönä valvottu sitten reilusti pidempään. Eilen Tiiti nukkui koko illan välillä heräten syömään ja sitten puol kymmeneltä virkosi valvoskelemaan enemmän. Edellisyönä masu taisi vähän vaivata ja osaksi valvottaa. Viime yönä ei kuitenkaan ollut oikein mitään vaivaakaan. Ei vaan nukuttanut ja sitten kun vähän alkoi nukuttaakin niin ei olisi haluttu antaa unelle periksi ja tuli vähän väää huutoa ja piti vaihtaaasentoa tai saada liikettä.

Alkuyö sujuikin ihan kivasti Tiitin kanssa. Kerran nukahtikin jumppapallon päällä hytkyttelyyn ja vaikka tovin vielä jatkoin hytkyttelyä ennenkuin siirryttiin sänkyyn, että olisi hyvässä unessa niin sängyssä pian jo heräsikin, kun liike loppui. Sitten kun yöllä unta odotellessa tuli se väsymystä vastaan taistelu niin alkoi meitilläkin keinot loppua, mietein kuinka kauan tässä pompotellaan ja temppuillaan ennenkuin uni tulee. Sitten siellä ennen kahta tuli mieleen, että kokeillaanpa nyt tuttia kun hetki sitten söikin niin voisi olla ihan hyvä hetki. Tutti suussa Tiiti simahti sitten syliin ja siinäkin annoin hetken uinua ennenkuin lähdettiin sänkyä kokeilemaan.

Hereillä ollessaan Tiiti haluaa olla sylissä, onhan sitä silloin tylsä makoilla. Makoilla kun saa nukkuessaankin. Tänään tutti toimi myös apuna siinä että sain Tiitin hereillä ollessa syödä aamupalan niin että Tiiti viihtyi tutin kanssa mun vieressä unipesässään.

Saatiinpa käyttöön myös tuo kaunis Raskauskeijun tuttinauha ♥

tutti

Yövalvomisesta iltavalvomiseen

Täytyyhän sitä jossain kohtaa vuorokautta valvoakin, mutta tarviiko sen olla yöllä? Miten tuon illan valvomisen saisi vähän aikaisemmaksi? Ei sitä toista voi väkisin hereillä pitää, mutta nyt vältetään ainakin nukuttavia asioita iltamyöhällä kuten kantoliinaa ja hämyisää kynttilävalaistusta. Niin ja tulipa mieleen että join eilen ja edellispäivänä moccachinon iltapäivästä, voisiko se kofeiini vaikuttaa Tiitin noin vähän myöhempään…?

Kirjoitin tän postauksen jo aamupäivästä kännykällä. Nyt illalla kun pääsin koneelle niin Tiiti on valvoskellut ilta-aikaa, sormet ristiin että meitikin pääsee tän päivän puolella yöunille. Nyt lähdetään iltakylvylle.

Tsekkaa myös: Päivä vauva-arjesta
Instagramissa: @outikarita

0 kommenttia

 1. Susan kirjoitti:

  Mä oon ehkä huono sanomaan kun Aura on aina nukkunut yöt ja ihan pikkuisenakin ollut viimeistään kympiltä taju kankaalla, mutta meillä on alusta asti ollut niin että öisin ei ole mitään valoja vaan pimeässä tapahtuu syötöt yms. Yöllä ei katsota telkkaria tai vilkaista puhelinta. Yöllä ei puhuta eikä seurustella eikä paijata ylimääräisiä, vauva oppii siitä erottamaan päivän ja yön. Yöllä ei tehdä muuta kuin nukutaan+syönnit. Mutta tosiaan en ole hyvä neuvomaan…

  • Outi Karita kirjoitti:

   Noinhan sitä on hyväkin yöllä toimia 🙂 mutta jos muuten on nukkunut aikalailla kokopäivän niin jossain kohtaa se valvomispätkäkin vauvallekin tulee ja tarve seurustella. Siinä kun valvoo neljä tuntia niin kyllä sitä tarvii muutakin kun pimeän ja hiljaisen huoneen. Toivottavasti rytmi pian tasaantuu niin saadaan pitää yöt yönä. Nyt siis yritetään hilata valvominen aikaisemmaksi ja eilen illalla tuo onnistuikin.

 2. Selma kirjoitti:

  Meilläkin tutti hyvä apu! Ei varmaan tää 4kk vanha Leila tyttö muuten nukahtais itekseen. Helppo laittaa nukkumaan kun väsyttää; antaa tutin suuhun ja sänkyyn niin nukahtaa heti.
  Ja meillä toimitaan illalla/yöllä samoin kuin ensimmäisessä kommentissa: valot yms. ärsykkeet pois, eikä turhia höpöttelyjä vauvalle. Aikaisin aamulla jos rupee heräilemään syötön jälkeen niin vältän katsekontaktia ja puhetta, niin yleensä jatkaa sitten uniaan?

  • Selma kirjoitti:

   Niin, ja en edes ole vaippaa yöllä vaihtanut kun on pelkkää maitokakkaa niin se ei polta ihoa.. eikä se häntä tunnu häiritsevän. Tosin tosi harvoin yöllä kakkaa?

  • Outi Karita kirjoitti:

   Tutti oli kyllä pelastus tuona yönä ainakin 🙂
   Kopsaan tuon Susanillekin kirjoittamani vastauksen sullekin..
   Noinhan sitä on hyväkin yöllä toimia  mutta jos muuten on nukkunut aikalailla kokopäivän niin jossain kohtaa se valvomispätkäkin vauvallekin tulee ja tarve seurustella. Siinä kun valvoo neljä tuntia niin kyllä sitä tarvii muutakin kun pimeän ja hiljaisen huoneen. Toivottavasti rytmi pian tasaantuu niin saadaan pitää yöt yönä. Nyt siis yritetään hilata valvominen aikaisemmaksi ja eilen illalla tuo onnistuikin.
   🙂

 3. Aurora kirjoitti:

  Kofeiinissa on yllättävän pitkä puoliintumisaika alle 6kk ikäisellä vauvalla ja siltikin hyvin yksilöllinen, eli voi olla että kofeiinikin oli piristeenä. Ite yritin (sit kun tajusin tän/otin vakavasti) juoda kahvin aina heti imetyksen jälkeen niin kofeiini ehtisi ”laimentua” ennen kuin se erittyisi imetyksessä maitoon.

  • Outi Karita kirjoitti:

   Hyvä vinkki, kiitos!
   Harvoin ees kahvia juon ja silloin jotain herkkukahvia, nekin ketrat kun juo niin vois ajoittaa jatkossa aamupäiviin 🙂

 4. Mimmaaa kirjoitti:

  Vauva on vielä niin pikkunen, ettei sillä viel ole oikein uni-/ valverytmiä. Käsittääkseni on aika tyypillistä, että vauva piristyy iltayöstä ja taas nukkuu etenkin aamupäivällä. Äidin kannattaa pyrkiä nukkumaan silloin kun vauvakin nukkuu. Tiedän, helpommin sanottu kuin tehty ? tsemppiä, rytmi kyllä tasoittuu pian!

  • Outi Karita kirjoitti:

   Juu, päikkäreitä onkin otettu poitsun kanssa. Mul on onneks hyvät unenlahjat 😀
   Kiitos ❤

 5. Milli kirjoitti:

  Vauvalle rytmin luomisesta ja just nimenomaan illan rytmittämisestä on paljon asiaa kirjassa Babywhisperer solves all your problems 🙂 Olen lueskellut sitä tässä ennen esikoisen syntymää ja kovasti ainakin yritän heti kotiuduttua alkaa rytmiä luomaan (hyvähän se nyt on sanoa kun ei yhtään tiedä millainen nukkuja sieltä tulee :D). Kaikki peukut ja varpaat pystyssä, että Tiiti valvoskelisi tänäänkin aiemmin pätkänsä!!! 🙂 <3

  • Outi Karita kirjoitti:

   Kiitos kirjavinkistä! 🙂
   Paljon riippuu vauvastakin, mutta kyllähän niitä niksejä löytyy rytmin opetteluun 🙂
   Onnea loppuraskauteen ja toivottavasti tulee hyvä nukkuja ❤
   Uni on tärkeä asia, onneks tuo meidänkin poitsu nukkuessaan nukkuu kunnon pätkiä pääsääntöisesti. Toivottavasti juu kääntyy tuo yövalvominen iltavalvomiseksi 🙂
   Kiitos ❤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.