Hae
Outi Karita

Päivä vauva-arjesta

Päivä vauva-arjesta – tällä hetkellä niin päivät kuin yötkin on hyvin erilaisia ja vaihtelevia. Tein maanantaina lyhyitä merkintöjä pitkin päivää meen päivästä, jos saisin tehtyä päiväpostauksen vauva-arjesta ja tässä tulee nyt yhdenlainen yö ja päivä. Mun mielestä tää on hyvä aloittaa yöstä, sillä se valottaa ehkäpä myös sitä aamun ja päivän kulkua, yöt kun ei ole pelkkää nukkumista…

päivä vauva-arjesta

Päivä vauva-arjesta – Edeltävä yö

Sunnuntaina pääsin yöunille 23.15 tai ainakin melkein… Maitoa herättiin hörppimään jo puolen tunnin päästä (23.45) ja siitä taas n. puolen tunnin päästä hörpättiin vielä (00.20) kymmenisen minuutin hörpyt ja sitten nukahdettiin ja siirsin Tiitin mun ja Rikun välissä olevaan unipesään. Klo 1.20 kuului pientä kitinää ja ähinää, mutta nukahdettiin takaisin nopsaan. Sitten nukuttiinkin yön pisin pätkä.

Seuraava herääminen oli 4.30, jolloin käytiin ensin vaipanvaihdolla ja sitten maitoa tankaten vähän kauemmin. Tunnin päästä tuosta heräämisestä sain siirrettyä nukahtaneen pojan unipesäänsä. Rikulla soi herätyskello 5.40 ja olin siinä kohtaa vielä hereillä, onneksi Tiiti ei havahtunut herätyskelloon kun ei vielä kauaa ollut nukkunut. Nukahdin pian tuon Rikun heräämisen jälkeen, vähän havahduin kun Riku lähti töihin ennen seiskaa, mutta edelleen nukahdan takaisin.

päivä vauva-arjesta

Päivä vauva-arjesta – Aamu

Klo 7.20 Tiiti herää aamuruokailulle ja syö puolisen tunnin ajan. Äipän silmäluomet painaisi vielä. Saas nähdä alkaako aamu vai saisko vielä nukkua. Varovaisesti siirrään unipesään, mutta nyt tiitn uni on herkkää eikä ja kymmentä yli kahdeksan totean, että kyllä meidän aamu nyt alkaa. Lähdetään vaipanvaihdolle ja imaistaan Babyvacilla neääkin. Tiitillä ollut tukkoisuutta muutaman päivän ajan ja tuo imuriin liitettävä babyvac on osoittautunut hyväksi avuksi.

Haen jääkaapista Rikun aamusti surauttaman smoothien ja mennään vielä makkariin Tiitin kanssa. Tiiti ei viihdy makuultaan ja istun itse sängyn päätyyn asettelemaani tyynyyn nojaten jalat koukussa, Tiiti mun jalkoja vasten. Siinä poitsu viihtyy kun vähän vielä tärisytän jalkojani ja simmutkin painuvat hetkeksi vielä kiinni. Meitsi selailee somea ja viestittelee wapin viestiketjuissa. Ollaan tarkoituksella vielä hissukseen, jospa vaikka uni tulisi pojalle, mutta epäilen…

8.40 unissaan pulautti maitoa vähän, en ollut yhtään varautunut ja peitollehan sitä valui. Pulautetlua ollut tosi vähäisesti niin ei näihin oikein osaa varautua. Poitsu kuitenkin unessa. Siirrän varovasti unipesään, nukuutaisko nyt kuitenkin…? Meiti on silti nyt niin virkistynyt ja kelloin jo niin paljon, etten nyt enää yritä itse nukkua, vaan suuntaan aamupuuhille ja puuroa keittelemään. Jos saisi puuhailtua nyt Tiitin nukkuessa,otetaan myöhemmin siten päikkärit. Soittelen Rikulle kuulumisia.

päivä vauva-arjesta

Päivä vauva-arjesta – Startataan päivä!

Aamujen ihanat kasvotuoetteet on ehdottomasti suihkutettava kasvovesi ja seerumi! Kasvoille viimeiset tipat Vichyn kasvoseerumia pienestä näyteputellista, on ollut kyllä todella riittoisa miniputelli. Tajuan siinä aamupuuhia touhuillessani, etten hikoillut viime yönäja hikoilinko viikonloppunakaan…? Alkaisko ne julmetut yöhikoilut olemaan ohi, mitä synnytyksen jälkeen ollut, toivottavasti!

päivä vauva-arjesta

Klo 8.55 oon keittiössä, sitä on oppinut aika tehokkaaksi, kun poistu nukkuu niin on toimittava jos meinaa ehtiä jotain tekemään, ikinä kun ei tiedä kuinka kauan on aikaa ennenkuin toinen herää. Radio päälle ja puuro pöhisemään. Puuron valmistuessa siivoilen keittiön tasoa, tiskikone täytyy tyhjätä että saadaan taso tyhjäksi likaisista.Tykkään aloittaa päivän siistissä keittiössä ja yleensä iltaisin laitetaan jo siistiksi…Klo 9.10 keittiö on siedettävä ja puuro alkaa olemaan valmista ja Tiiti herää… Mennään Tiitin kanssa aamupuuhille ja hän viihtyy hyvin hoitotasolla oikeastaan aina. Vaihdetaan vaippaa ja annan Tiitille masuhierontaa, putsailen vähän poitsua ja hän saa jäädä vielä ottamaan ilmakylpyä kun laitan vielä vaippapyykin koneeseen. Meillä siis käytetään kestovaippoja ja aamuisin laitan koneen käymään.

päivä vauva-arjesta

9.30 aattelen ottaa Tiitin kantoliinaan ja lasken sohvalle omien vaatteiden vaihdon ajaksi, jos kylpytakin vaihtais muihin vaatteisiin. Tuntuukin nyt viihtyvän siinä sohvallakin, ainakin hetken ja ympäröin pojan doomootyynyllä. Äkkiä laittaa aamupalaa loppuun…

9.40 Tiiti kaipaa jo seuraa, 10 min on pitkä aika noin pienelle vaikka aikuiselle se olisikin lyhyt. Tarjoan rintaa ja syödäänkin 20 min. Tän jälkeen virittelen Tiitin kantoliinaan ja hytkyellään/tanssahdellaan radiosta tulevien biisien tahtiin. Lämmittelen teeni mikrossa, aamupala kun oli jo valmiina.

10.10 pääsen aamupalalle ja tämän takia on niin hyvä, että joko Riku tekee aamulla tai mä edeltävänä iltana meille smoothiet, jonka saa sitten aamusti nopeasti hörpättyä ennenkuin pääsee paremmin aamupalan äärelle. Aamupalan syönti istuen on vähän hankalaa kun Tiiti on kantoliinassa eikä tykkää aluksi siitä että ollaan aloillaan. Haluaa liikettä, niinpä mä nostan aamupalajutut saarekkeelle ja syön seisaaltani. Tiiti nukahtaa kantoliinaan…

päivä vauva-arjesta

Päivä vauva-arjesta – Aamupäiväpäikkäreistä uutta vauhtia

Klo 10.40 huilimaan sohvalle Tiitin kanssa, lasken Tiitin kantoliinasta varoen sohvalle ja köllähdän itse viereen ja siinä nukutaan viekutusten yli tunti. 12 aikaan alan heräämään, mut en malttais nousta kun toinen tuhisee niin ihanasti kiinni mussa… Ystävä soittelee ja pikkuhiljaa maltan nousta Tiitin viereltä. Samalla kun jutskaillaan ja vaihdellaan kuulumisia vauva-arjesta puolin ja toisin tyhjentelen vaippapyykit koneesta.  Puoli yhden maissa Tiiti heräilee syömään ja sitten onkin vaipan vaihdon aika ja puetaan päällekin jo vaatetta. Pomputellaan hetki jumppapallon päällä, se on kivaa ja rauhoittavaa poitsun mielestä.

Mulla alkaa olemaan pikkuhiljaa nälkä! Otan pakkasesta jauhelihapihvejä ja jääkaapista eiliseltä ruualta jääneitä röstiperunoita ja lämmittelen ne mikrossa. Lounasruoka on hyvä olla valmiina, niin ettei alusta asti tarvitse mitään alkaa tekemään. Klo 13.10 ruokaa mulle ja Tiitin otan unipesässään ruokapäytään mukaan.

päivä vauva-arjesta

Päivä vauva-arjesta – Vauvakahvila

Ruuan jälkeen mä alan laittautumaan päivän menoja varten. Pikainen laittautuminen niin äidillä kuin Tiitilläkin. Ollaan lähdössä Porin Lapsikselle vauvakahvilaan. Ajatus oli että oltaisiin osa reissua menty bussilla ja osa kävellen, mutta Tiiti nukkui ja söi ohi bussiaikataulujen ja koska meillä on mahdollisuus kulkea myös omalla autolla niin päätin että vauvantahtisesti mennään.

13.55 auto starttaa ja Tiitihän nukahti jo kun kaukalossa lähdin häntä kantamaan. Vauvakahvila alkaa kahdelta, mutta se ei haittaa että ei olla heti paikalla. Pikkuhiljaa äitejä vauvojen kanssa saapuu paikalle. Meen Tiiti on pienin, toiset on 3-9 kk väliltä, ihania kaikki! Meitä on kymmenkunta äitiä ja vauvaa. Ensin jutellaan vauvojen kuulumisia ja kerrotaan omasta liikunnallisuudesta, se oli päivän aihe. Satasykkeestä tulee fyssäri kertomaan heidän suunnitelemastaan lapsiperheille suunnatusta palvelusta, joka kuulostaa hyvältä. Olisi suunnitteilla vauva-/lapsiystävällinen aikaväli pari kertaa viikossa käydä heillä treenaamassa, ei lapsiparkkia vaan lapsi voisi olla siinä salilla mukana. Siinä olisi myös mahdollisuus treenailla muiden mammojen kanssa samaan aikaan ja vaihdella kuulumisia.

Tiiti heräilee vartin yli kolme ja nostan kaukalosta syliini, jossa jatkaa heti uniaan. Syön itse siinä banaanin.  Neljältä kun vauvakahvila loppuu ja äidit alkaa tekemään vauvojen kanssa lähtöä pikkuhiljaa niin meidän poika heräilee. Lapsikselta ei ole onneksi kiire lähteä, puolen tunin kuluttuua siellä alkaa taaperokahvila, joten ovet ei mene vielä kiinni eikä valot sammu. Oikeastaan on tosi hyvä, että Tiiti heräsi niin saa syödä enenkuin lähdetään kotiin ajelemaan ja vaihdetaan myös vaippa. Eli Tiiti hörppää vielä maidot rinnalta ja puoli viideltä lähdetään kotia kohti ja Tiiti nukahtaa taas kun kaukalo alkaa heilumaan…

päivä vauva-arjesta

Päivä vauva-arjesta – Kotoiluiltaa

Iltaisin meillä paljon valvoskellaan, otetaan vaan pieniä torkahduksia ja syödään välillä.

Klo 16.50 ollaan kotona ja Tiiti jatkaa uniaan kaukalossa, epäilen elehdinnän perusteella ettei kyllä pitkään… ja heräileekin viideltä.. Riksa laittoi röstiperunat uuniin ja meillä on jääkaapissa eilen tehtyä uunilohta. Klo 17.20 Tiiti haluaa rinnalle, jonka jälkeen pieni pomputteluhetki pallon päällä, jossa nukahtaa…

Klo 17.55 äiti pääsee syömään ja Riku ottaa syötyään Tiitin viekkuunsa päikkäreille, mutta ei sitten väsyttänytkään kun hetken. Mä ehdein alottaa kynsien lakkauksen, mut sit Tiiti tuumas ettei nukukkaan… 18.30 mä otin poitsun, että iska saa vielä huilia, vaihdettiin vaippa ja imaistiin nekku tyhjäks babyvacilla ja masuhierontaa. Laitan myös pyykkiokoneen vielä päälle. Laulelua ja pomputtelua sylissä Tiitille.

Klo 19.00 maitoa kiitos! 15 min syötiin ja sit jammattiin Antti Tuiskun tahtiin Rahan takii ja Tiiti nukahti jammailuun ja laskin taas unipesään

päivä vauva-arjesta

19.40 riitti vartin torkahdus. Riksa sai just imuroinnin loppuun kun Tiiti heräsi. Mä olin täytellyt vaippoja valmiiksi ja lakannut kynnet loppuun. Imurointi ei kaveria häiritse siis. Riku otti Tiitin kantoliinaan, mä menin tyhjään pyykkikoneen.

Kasilta telkun pariin, kynttilät palamaan ja vähän sipsiä, rusinoita ja viinirypäleitä herkutellen. Puolentunnin kuluttua tuli ikävä omaa pientä tuhisijaa, oli outoa olla sohvalla yksikseen. Riku toi Tiitin unipesään mun viereen. Tiiti oli siis nukhatanut kantoliinaan, mihin yleensä nukahtaakin. Heräili kuitenkin pian ja Riku lähti Tiitin kanssa vaipanvaihdolle ja sitten olikin taas maidon aika. Pyydän Rikua keittää mulle kanamunan iltapalaa varten.

.

21.20 mä suuntaan suihkuun ja nassupesulle, Tiiti jäi iskän kanssa sohvalle. Laitoin iltapalan itelleni ja katottiin yhdessä yks Modern family jakso. Iltapalaksi olin ajatellut kyllä ihan muuta, mutta jääkaapin avatessa muistin sunnuntaina tekemäni suklaamannapuuron jämät ja aattelin että hyvä noikin syödä pois.

Päivä vauva-arjesta – Yötä kohti

Klo 22.20 Kun tulin hammaspesulta oli Tiiti nukahtanut isän syliin. Hissukseen mentiin makkariin ja laitettiin unipesä meidän sänkyyn ja Tiiti siihen, laulettiin Tiitiäisen tuutulaulu tosi hiljaa ja mulla vierähti onnenkyyneleet, taas se pakahduttava onnen ja rakkauden tunne…

Mutta mahtaakohan Tiiti vielä nukahtaa, olis ennätysaikaisin kun pääsis yöunille jos niin kävisi. Hetken poika jatkoi untaan, mutta vain hetken… Rinnalle halusi 22.40 ja nukahti siihen hetken hörpättyään ja jäin odottelemaan että olisi vähän sikeämmässä unessa ennenkuin taas kokeilen unipesää…

23, ei nukutakkaan ja lähdettiin sitten vielä vaipanvaihdolle ja kokeiltiin nenääkin imaista.. Pomputtelua pallolla ja sohvalla hytkyttelyä… väsyttää-ei väsytä…. Tiiti ei selvästikään halua antaa unelle peräksi, silmät kun alkaa lumpsumaan niin sitten tuleekin pian ”väää” ja jotain muutosta asennossa tai liikkeessä tarvii tapahtua.

Klo 00.00 kokeillaan vielä menä jumppapallon päälle ja minuutin päästä on unessa ja päästään sinne yöunille.

Seuraavasta yöstä onkin pakko kertoa sen verran, että herättiin vain kerran ennen puolta ysiä syömään, että yö olikin ihan huippuhyvä ja vedin aamusti ihan pienet tuuletukset superhyvästä yöstä!

Tämä oli yksi päivä vauva-arjesta, päivät ja yöt tosiaan on hyvin vaihtelevia ja siksi halusinkin jakaa nuo kummatkin yöt tähän postaukseen.

Olisiko kiva lukea jatkossakin näitä päiväpostauksia?

Tsekkaa myös:

Kolmas vauvaviikko ja kohti aktiivisempaa arkea

Toinen vauvaviikko – kotoiluarkea

Ensimmäinen vauvaviikko pesimistä

Seuraa Instassa:

@outikarita

0 kommenttia

 1. Salla kirjoitti:

  Kuulostaa todella tutulta arjelta! Meillä 3vkoinen tyttö. Yöt katkonaisia, yksi hieman pidempi unipätkä(3,5h) mahdollisesti on, muuten syödään 1-3h välein.
  Miten itse olet jaksanut, oletko päässyt liikkumaan jo?
  Vauva-arki kiinnostaa, samoin sun paluu liikunnan ja muiden arjen puuhien pariin.. eli kirjoittele vaan jatkossakin kuulumisia!

  • Outi Karita kirjoitti:

   Aika samaa ikää siellä sitten. Tuota pidempää unipätkää kyllä osaa arvostaa 😀
   Liikkumaan on päästy vaunulenkeillä, juuri muuta en nyt vielä ajatellutkaa. Synnytyksestä palautumisesta onkin tulossa piakkoin postausta 🙂
   Kirjoitellaan siis näitä postauksia jatkossakin.
   Ihanaa vauva-arkea sinne ❤

 2. Susan kirjoitti:

  Ihana postaus! ❤️ Vaikka oman tytön pikkuvauva-aika on niin lähellä, silti sen on jo unohtanut ja näitä on kiva lukea ?.

 3. Satu kirjoitti:

  Tosi kiva postaus 🙂 ? Tutun kuuloista vauva-aikaa. Opettelin itse alusta alkaen nukkumaan öisin, vaikka Matias rinnalla olikin, tai taisin väkisin nukahtaa ? Näin meillä sai äitikin riittävästi unta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.