Hae
Outi Karita

Rintasyöpä – Kun kuulet sanan syöpä

Rintasyöpä tai mikä tahansa syöpä…

rintasyöpä

Sitä ei voi edes ajatella miltä se tuntuu, kun omalla kohdalla kuulee sanan syöpä. Itse olen kuullut ja olen siitä selvinnyt. Vaikka taistoni oli ”helppo” niin ei se sitä kuitenkaan ikinä henkisesti ole. On se taival lyhyt tai pitkä, niin se ei ole helppoa. Tänään vietetään Roosa nauha -päivää, jonka tarkoituksena on nostaa myös tietoisuutta rintasyövästä ja ehkäistä sitä, samalla myös kerätä varoja rintasyöpä -tutkimukseen sekä syöpäpotilaiden tukemiseen. Omalla kohdallani kyse ei ollut rintasyöpä, mutta naisten syöpä kyllä, kohdunkaulan syöpä. Itse haluan muistuttaa tällä postauksella kaikkia pitämään huolta itsestään! Itsekin kävin säännöllisesti papakontrolleissa, mutta silti syöpä pääsi yllättämään ja heti ensimmäiset löydökset osoittautui lopulta syöväksi muodostuneiksi soluiksi. Lääkärit sanovat alkuun, että solumuutosten kehittyminen syöpäasteelle vie vuosia ja vuosia aikaa, kuitenkin itselläni kävi toisin. Asia onneksi huomattiin varhaisessa vaiheessa, löydös oli vasta pieni ja pystyttiin hoitamaan helpolla. Vuosi sitten oli viimeinen jälkikontrolli ja sain ns. puhtaat paperit. Kohdunkaulansyöpä tai rintasyöpä, oikeastaan mikä tahansa syöpä niin tärkeää on, mitä aiemmin muutoksia löydetään ja siinä jokainen meistä on itse avainasemassa ja kun puhutaan rintäsyövästä niin omien rintojen tutkiminen on tärkeää!

rintasyöpä

Facebookissa on kiertänyt mystinen sydän, hiljainen sydän, jolla on myös viestinsä, mutta se viesti ei ole kovin selkeä. Se ilmaisee kyllä tukea ja ajatusta, mutta itsekin jaoin erään blogitekstin, jossa asia oli ilmaistu hyvin je selkeästi. Alla lainaus tekstistä ja linkki alkuperäiseen! Jateaan silti niitä sydämiäkin, pukeudutaan pinkkiin ja laitettaan roosanauha rintaan, mutta huudetaan myös ääneen asiamme ja ennenkaikkea:

välitetään itsestämme ja terveydestämme, pidetään itsestämme huolta!

rintasyöpä

”Suora viesti tavoittaa ihmiset luihin ja ytimiin asti. Pinkki sydän somen hymiöviidakossa herättää lähinnä ihmetystä. Ei tehdä tappavan taudin ehkäisystä arvoitusta. Koskettele rintasi läpi. Huudetaan se ääneen. Kirjoitetaan isolla. Ruuhkautetaan mammografiat. Liian moni arvuuttelee, onko patti rinnassa riittävän suuri syy lähteä lääkäriin, vai onko se ehkä luulosairautta. Siinä on arvuutteluja jo aivan liikaa. Kenenkään rintasyövän ehkäisy ei saa kuluvalla viikolla jäädä viestittömän sydämen varaan.”

Blogista:
Munakoisoni ja minä – Antakaa somessa kiertäville sydämille sanat!

 
rintasyöpä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.