Hae
Outi Karita

Koulurauha – Oikeus olla ja unelmoida

Koulurauha – Koulurauhatyön teemana on lukuvuonna 2017-2018 ”Oikeus olla ja unelmoida”.

koulurauha
 

Kaikilla tässä maailmassa tulisi olla oikeus olla oma itsensä ja unelmoida vapaasti. Kenenkään unelmia ei tulisi väheksyä tai pilkata, ei myöskään kenenkään persoonallisuutta. Kouluiässä rakentuu suuri osa identiteettiämme ja se on hyvin herkkää aikaa. Itse olen ollut aina hirmu positiivinen ja iloinen, mutta silti joutunut kohtaamaan sen, ettei minua hyväksytä. Tulin aremmaksi ja hiljaisemmaksi mitä olenkaan. Kouluiässä elämänpiirit ovat loppujenlopuksi hyvinkin pienet. Olen rakentanut aikuisiällä itseäni vahvemmaksi olemaan rohkeasti juuri se positiivinen ilopilleri ja juuri sellainen kuin olen omine ajatuksineni ja unelmieni. Tässä minua ovat auttaneet oikeat ihmiset ympärilläni!

Minulla on hyviä ystäviä lapsuudesta ja nuoruudesta, joiden kanssa voin olla oma itseni. Aikuisiässä olen löytänyt tällaisia ihmisiä enemmän. Kun piirit ovat laajentuneet on ollut helpompi löytää ihmisiä joiden kanssa voin olla minä! Kaikkienhan seurassa sitä voi olla oma itsensä ja haluankin siihen rohkaista kaikkia! Meidän ei tarvitse miellyttää ketään vain siksi, ettemme kelpaisi omana itsenämme, mutta on myös hyvä muistaa että itseä voi kehittää eikä se tarkoita olemista jonain muuna kuin on. Kukaan meistä ei ole täydellinen. Joskus se oma identiteetti hukkuu, eikä oikein tiedä kuka ja millainen on, mutta sen voi löytää, se vain vaatii työtä.

koulurauha

Koulurauha – julistusteksti 2017

Olisiko pieni hymy pahitteeksi? Entä kohtelias tervehdys? Ystävälliset teot parantavat mielialaa ja ne myös vähentävät kiusaamista. Mitä sinun mielestäsi koulurauha tarkoittaa?

Tämän vuoden Koulurauha-teemana on ”Oikeus olla ja unelmoida”. Edelleen liian moni oppilas kokee itsensä kiusatuksi ja vain osa näistä oppilaista kertoo siitä koulussa tai koulun ulkopuolella. Tätäkö me haluamme? Mitä jos tehdään yhdessä koulusta sellainen, jossa kaikilla on mahdollisuus tuntea itsensä tärkeäksi ja pyrkiä kohti omia unelmia?

Meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa ilmapiiriin koulussa. Jokaisen pitää voida tuntea itsensä arvokkaaksi ja uskaltaa sanoa oma mielipiteensä. Kaikkien kuunteleminen on tärkeää, myös niiden, jotka ovat arkoja tuomaan itseänsä esiin isossa tai äänekkäässä joukossa. Uudet ideat voivat löytyä hiljaisenkin mielestä. Ethän tuomitse ihmistä minkään syyn, kuten ulkonäön, sukupuolen tai luonteenpiirteiden perusteella.

Jokainen voi tehdä jotain, jotta kaikki tuntisivat kuuluvansa porukkaan. Koeta itsekin vetää yksin jääneet mukaan toimintaan. Huomaa myös joukossa syrjityt. Näin jokainen saa olla omalla tavallaan erilainen, eikä tarvitse esittää sellaista, mitä ei ole.

Kun ketään ei kiusattaisi, niin kaikki pystyisivät keskittymään paremmin kouluun ja saisivat parempia arvosanoja ja ehkä jopa paremman tulevaisuuden. Arvostetaan pieniä, mutta suuria asioita, esimerkiksi mahdollisuutta ruokailuun, lepohetkiin ja mukavaan tekemiseen välitunneilla. Ollaan kiitollisia hyvästä ja turvallisesta oppimisympäristöstä. Uskalletaan yhdessä vastustaa kiusaamista ja puolustaa kiusattuja kavereita.

Tehdään yhdessä sellainen koulu, jossa kaikilla on oikeus olla ja unelmoida!

koulurauha

Lue lisää:

Koulurauhaa rakentamaan

”Ne on nähny vasta kuoresi
eikä vielä tiedä mitä sisälläs on
nyt leuka pystyyn
et saa säikähtää
tai piiloon vetäytyä
susta kasvaa viellä vahva peloton”

-Elastinen ft. robin – Vahva-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.