Hae
Outi Karita

Raskaus ja painonnousu – faktaa ja entäs oma painonnousuni?

Raskaus ja painonnousu on aika luonnollinen yhdistelmä, eikös vaan? Silti se puhuttaa paljon, jopa stressaa toisia paljon.

raskaus ja painonnousu

Raskaus ja painonnousu – Omat ajatukseni

Muistan itsekin, että toisella neuvolakäynnilläni mietein, että tuleekohan jotain sanomista painonnoususta vaikka itse olin sinut asian kanssa, raskaus ja painonnousu kuuluvat yhteen. Kuitenkin olin kuullut juttuja siitä miten on saatu noottia painonnoususta ja itse kun olin jo saanut päivittelyjäkin, siitä että mun maha on nopeasti kasvanut ja oli iso jo alkuvaiheessa joidenkin mielestä. Neuvolahoitajalle sanoinkin kun pyysi menemään vaa´alle että noussut se paino kyllä on ja hän heti tokaisi, että niin sen kuuluukin nousta. Lukeman jälkeen sanoi, että ihan normaalimäärän on noussut eikä hän sellaiseen kovin herkästi puutu, eikä halua aiheuttaa äideille stressiä siitä turhan takia. Raskaus ja painonnousu sen aikana on kuitenkin ilmeisesti toisilla neuvolahoitajillatodella tarkassa syynissäja toki ymmärrän jos se on selvästi huolestuttavaa ja elämäntavoista johtuvaa.

Kuten, sanoin olen aika sinut painonnousun ja muuttuvan kehon kanssa tässä raskausaikana. Se tulee mitä tulee ja vatsakin kasvaa sen mitä kasvaa, keskikäyrillä tässä kuitenkin mennään masun koonkin kanssa. Paino on noussut aika tasaisesti koko raskauden ajan ja mielestäni. Toisilla se nousee sykähdyksittäin, mutta jokaisen meidän keho toimii ja reagoi eri tavoilla. Itse ajattelen, että jos nyt syö ihan perusterveellisesti ja liikuntaakin tulee, niin ei siitä painonnoususta kannata olla huolissaan. Edelleenkään ei tarvitse kokoaikaa syödä supertereveellisesti, kun pohja on kunnossa siellä ruokapuolella niin herkuttelusta joskus ei ole mitään haittaa, päinvastoin se tekee elämästä rentoa. Rentouskin on tärkeää! Ja jos nämä on olleet hyvällä mallilla jo ennen raskautta niin samaa mallia noudatellen, ei raskaus ole syy jättää ajoittaisia herkkuhetkiä pois, eikä syy myöskään alkaa mätätä herkkuja tai ruokaakaan kaksin verroin. Jos se paino nousee siitä kun käy jokapäivä hesen luukulla tai syö jokapäiväkarkkia tms., niin se ei nyt kovin hyvä juttu ole. Itse kuitenkin koen syöväni melko samoin kuin ennen raskautta, joten näillä mennään.

Liikuntakin on sellainen juttu, että välttämättä sitä ei pysty kokoaikaa olemaan yhtä aktiivinen ja toiset joutuvat vuodelepoonkin. Liikunnastakin olen löytänyt keinoja ja tapoja liikkua, mikä sopivat nyt mulle ja mitä pystyn liitoskipujen kanssa tekemään. Huimastihan mun liikuntämäärä ja sellainen arkinen aktiivisuus on nyt vähentynyt olosuhteiden pakosta, kehoa kuunnellen. Itse oon huomannut, että kun on joutunut himmaamaan niin energiantarve on myös vähentynyt vaikkakin raskaus lisää tuota tarvetta jonkin verran. Kuitenkaan kahden edestä ei tarvitse syödä.

raskausja painonnousu

(RV 16)

Raskaus ja painonnousu – Lisäenergian tarve:

”Raskaus kiihdyttää lepoaineenvaihduntaa siten, että odottavan äidin energiantarve kasvaa hieman. Kasvaneella energiantarpeella turvataan sikiön kasvu ja kehitys. Osittain lisääntynyt lepoaineenvaihdunta ja energiantarve johtuvat painnonnoususta.” (Lähde Mari Stenman -Liikkuvan äidin hyvinvointi, raskausaika ja äitiys) On siis tärkeää vastata kasvaneeseen energiantarpeeseen.

”Ensimmäisen kolmanneksen energiantarpeen kasvu on vähäistä ja ylimääräistä energiaa ei juurikaan tarvita. Sen sijaan toisen ja kolmannen kolmanneksen aikana tarvitaan jo reilummin ylimääräisiä kilokaloreita. Myös nesteen ja useiden ravintoaineiden tarve lisääntyvät. Sikiö käyttää hiilihydraatteja energianlähteenään, mikä tulee huomioida etenkin liikkuvan äidin ruokavaliossa.” (Lähde Mari Stenman -Liikkuvan äidin hyvinvointi, raskausaika ja äitiys)

Ensimmäinen kolmannes: lisääntynyt energiantarve on n. 70 kcal/pvä, esim. lasi tuoremehua tai hedelmä
Toinen kolmannes: lisääntynyt energiantarve kasvaa ja onn. 260 kcal/pvä, tämä tarkoittaa jo täyttäväävälipalaa
Kolmas kolmannes: lisäenergiantarve alkaa olemaan jo n. 500 kcal/pvä, joka käytännössä tarkoittaa ylimääräistä pääateriaa.
(Lähde Mari Stenman -Liikkuvan äidin hyvinvointi, raskausaika ja äitiys)

Nämä määrät antavat viitekehystä lisääntyvälle energiantarpeelle, kuten kirjassakin painotettaan. On hyvä muistaa, että tämä on kuitenkin yksilöllistä ja energiantarpeeseen vaikuttavat ikä, äidinlähtöpaino ja fyysinen aktiivisuus. Paras mittari onkin sopiva painonnousu raskauden aikana ja oma olo, onko se hyvä, saako tarpeeksi energiaa vai liikaa. Itse painotan sitä oman kehon ja voinnin kuuntelemisen tärkeyttä. Väsymys tai vastaavasti nukahtamisvaikeudet voi johtua toki myös hormooneista, mutta myös joko liian vähäisestä tai liiallisesta energiansaannista.

raskaus ja painonnousu

(RV 17)

Oma energiantarve ja syöminen kehoa kuunnellen

Itselläni ensimmäinen kolmannes oli huonovointisempaa aikaa ja olin myös hirmu väsynyt. En vain saanut syötyä aina kunnon ruokaa kokonaan ja söin paljon sellaisia välipaloja, jotka maittoivat huonovointisuuden keskellä. Toisella kolmanneksella olot alkoi helpottaa ja energia lisääntymään, ruoka maittamaan normaalisti! Toisen kolmanneksen viimeisellä kuulla, siellä raskausviikolla 20 alkoi nuo ikävät liitoskivut ja aktiivisuus sekä liikunta alkoivat vähentyä, jonka huomasin vähenevässä energiantarpeessa myös. Nyt toisen ja kolmannen kolmanneksen taitteessa huomaan, että vatsa ei vedä niin paljoa, joten pieniä annoksia ja välipalojen rooli korostuu. Tosin edelleenkään en koe enrgiantarpeeni vielä kasvaneen, koska aktiivisuus on edelleen niin sidoksissa noihin kipuihin. Omaa kehoa ja sen tarpeita kuunnellen tässä on siis syöty.

raskaus ja painonnousu

(RV 18)

Raskaus ja painonousu – Sopiva painonnousu

Mikä on sopiva painnonnousu? Tässäkin kohtaa luotan lähteisiin ja käytän päteväksi toteamaani kirjaa, jota olen lainaillut nyt tekstissäni jo muutenkin, voin suositella lämpimästi! Itsekään en ennen raskautta tiennyt mikä on sopivaa. Tähänhän tosiaan vaikuttaa äidin lähtöpaino, ikä, aktiivisuus, sairaudet ym. kirjassa oli kuitenkin hyvät mallinnokset mistä painonnousu koostuu ja painoindeksin mukainen suositeltu painnonnousu. Itsekään en ole osannut ajatella mistä kaikesta se painonnousu koostuu, ei se ole vain se lapsi ja lihoaminen, vaan siinä on paljon kaikkea mikä nostaa painoa. Nämä antavat hyvät viitekehykset mielestäni!

”Painon kuuluu nousta raskauden aikana. suurin painonnousu tapahtuu yleensä raskuasviikoilla 16-28, jolloin myös rasvakudosta kertyy eniten.” (Lähde Mari Stenman -Liikkuvan äidin hyvinvointi, raskausaika ja äitiys)
Mistä painonnousu koostuu?
Sikiö n. 3500 gkeskimäärin (tämähän voi olla enemmän tai vähemmän…)
Lapsivesi n. 900 g
Istukka n. 500 g
Kohtu n. 1000 g
Rintakudos n. 1000 g
Veriplasman määrä n. 1500 g
Solujen ulkoinen neste n. 1800 g
Äidin rasvakudos n. 2000-6000 g
Yhteensä 12,2-16,2 kg
Painoindeksin mukainen suositeltu painonnousu
Aliapinoinen (BMI <18,5): 12,5-18 kg
Normaalipainoinen (BMI 18,5-24.9): 11,5-16 kg
Ylipainoinen (BMI 25-29,9): 7-11-5 kg
Lihava (BMI > 30): 5-9 kg
En näitä orjallisesti tarkkailisi, mutta hyvän viitekehyksen nämä antavat ja onhan sekä yli- että alipainolla aina omat lisäriskin tuojat. Kuitenkin pitää muistaa ettäaina normaalipainoinenkaan ei välttämättä voi hyvin ja saa kaikkea tarvittavaa ravinnetta. Edelleen painotan sitä oman kehon kuuntelua ja tiedostamista myös siitä mitä syö ja syökö tarpeeseen.
Ylipaino: 
lisää keskenmenon riskiä
suurempi riski raskausdiabetekseen
suurempi riski raskausmyrkytykseen
vaikutukset lapsen terveyteen (lihamisriski, lapsen astma)
(Lähde Mari Stenman -Liikkuvan äidin hyvinvointi, raskausaika ja äitiys)
Alipaino:
voi hidastaa sikiön kasvua
alle 1 kg/kk on riittämätön painolisä keskiraskaudesta eteenpäin
(Lähde Mari Stenman -Liikkuvan äidin hyvinvointi, raskausaika ja äitiys)

 

Raskaana Italiassa

(RV 20)

 

Rakaus ja painonnousu – omalla kohdallani

Raskaus ja painonnousu on tosiaan mielestäni luonnollinen yhdistelmä ollut kokoajan ja olen asian kanssa ollut sinut, vaikka stressasinkin alkuun sitä mitä neuvolassa tuumataan. Itselläni paino on ollut tuolla normaalipainon puolella ennen raskautta. Paino on noussut melko tasaisesti, viime viikkoina ottanut vähän isomman harppauksen, mutta ilmeisesti osaksi nesteiden takiakin, sillä ensimmäistä kertaa paino on myös tipahtanut hieman takaisinpäin tällä viikolla jos ei lasketa vatsataudin aiheuttamaa painonheilahdusta alaspäin tuossa keväällä.

Painonnousuni: Raskausviikolla 24 oli tullut tasan 10 kiloa ja nyt pian tulee täyteen raskausviikko 27, eli jonkin verran tuosta paino on kivunnut ylöspäin. Viikkoille jaettuna tuo on siellä 400 gramman paikkeilla joka voisi antaa osviittaa n. 16 kilon painonnoususta raskausaikana. Itse ajattelen painon nousevan jotain 15 ja 20 kilon välillä… Mutta ika näyttää, pysyykö nousu miten tasaisena jatkossa ja mille viikoilleraskaus kestääkin ja kuinka paljon poitsu ottaa ja kasvaa. Itse olen ollut syntyessäni melkein 4 kiloinen ja Riku melkeinpä 5 kiloinen, toivottavasti ei nyt ihan isäänsä tule 😀

Alla RV 4  ja raskausviikko 24 kun painoa oli tullut 10 kg

raskaus ja painonnousu

raskaus ja painonnousu

 

Miten muut raskaana olijat kokevat painonnousun?

En ajatellut tehdä missään vaiheessa blogiin viikottaista seurantaa viikkopostausten yhteyteen, koska mielestäni aivan liikaa noita painomääriä ja masun kokoja veratillaan ja arvostellaankin. Tosilla tosiaan painonnousu ja masun kasvu tapahtuu sykähdyksittäin, tosilla painottuu tiettyyn kohtaan raskautta ja tosilla nämä menevät tasaisesti läpi raskauden. Itse ajattelin että päivitän kun 10 kiloa tulee täyteen ja sitten kun 5 kiloa on siihen päälle tullut, jolloin ehkä elellään jo loppupuolta raskaudesta…

raskaus ja painonnousuRV 26

Tsekkaa myös:

Raskauskeho, omat ja toisten ajatukset

Instagrmaissa @outikarita

14 kommenttia

 1. Salla kirjoitti:

  Kiitos kiinnostavasta aiheesta! Pitääpä tutustua tuohon kirjaan.Painonnousu kuten koko raskausaika on todella yksilöllistä, kuten itsekin kerroit..
  Itse olen hyvin samoilla viikoilla kanssasi(h 28), kolmas raskaus kyseessä. Tähän mennessä paino on noussut n. 5kg. Aiemmissa raskauksissa koko raskausaikana nousua oli 6-7kg, eli varsin niukasti.
  Th on jonkin verran niukkaan nousuun puuttunut, lähinnä kysellyt syömisistä. Itsellä vaikuttaa varsin liikunta, tasainen ruokavalio ja varmasti perimä(omalla äidillä täysin vastaavasti). Lapset ovat syntyneet molemmat täysiaikaisina ja normaalipainoisina.
  Tsemppiä ja kaikkea hyvää odotukseesi, kiinnostavaa seurata vertaista

  • Outi Karita kirjoitti:

   Voi olipa kiva, että aiheelle löytyikiinnostusta! 🙂
   Tuo kirja on todella laaja ja hyvä kirja sekäraskausaikaan että sen jälkeiseen aikaanja kaikenlisäksi tuore kirja viime vuodelta!
   Painonnousu on tosiaan yksilöllistä, etäkä ole kyllä ainut jolla ”vähäisesti” nousee paino jakuitenkin jos näin on ollut edellistenkin kanssa itse voit hyvin. Kyllä se kroppa kertoo jos ei saa tarpeeksi, kun vaan kuuntelee 🙂
   Ihanaa jos olet voinut liikkua hyvin raskausaikana!
   Tsemppiä sinnekin! Kiva kun jätit kommenttia 🙂 <3

 2. Kukkis kirjoitti:

  Mä oon aina ollut tosi superliikkuja, harrastanut myös kilpaurheilua eikä painon kanssa ole tarvinnut koskaan kamppailla. Sitten kävi niin että haluttiin lisää muksuja ja sainkin keskenmenon. Tästä masentuneena ja elämään kyllästyneenä alkoi paino pikkuhiljaa nousta ja kappas, olinkin kohta uudelleen raskaana. Nyt on ahdistanut aika paljon, että päästin alkutilanteen raskauden alkuun niin itselle sopimattomaksi. Olen nyt raskausviikolla 29 ja paino noussut 6kg. Silti koen että se on liikaa kun olin lihonnut jo muutamia kiloja ennen alkanutta raskautta. Aikuisena ihmisenä kuitenkin ymmärrän että kaikki on synnytyksen jälkeen itsestä kiinni ja tiukan luonteeni avulla pääsen satavarmasti omaksi itsekseni takaisin! Ahdistukselta vaan on vaikea välttyä. Kyllä tämä tästä 🙂

  • Outi Karita kirjoitti:

   Hei Kukkis!
   Ikävä kuulla keskenmenosta ja tiedät varmasti itsekin, että voit olla itsellesi armollinen tuon painonnousun suhteen. Ei se varmastikaan helppoa ole ja keskenmenon taakka saattaa siellä taustalla painaa ja vaikuttaa tuohon painoahdistukseenkin. Tuohan ei kuitenkaan kuulosta isolta painonnousulta ja kuulostaa kuitenkin että asiaa käsittelet itsesi kanssa, mikä on oikein hyvä ja tärkeää!
   Tsemppiä loppuraskauteen, siellä ollaan muutama viikko edempänä 🙂 <3

 3. A kirjoitti:

  Moikka! Mua ei stressaa ollenkaan tuo painonnousu. Olen normi painoinen ja nyt rv 24 alkanut. Paino on noussut tasaisesti. Ennen raskautta painoin n. 56kg ja tänään punnitsi, niin oli 63.9kg. Syön terveellisesti, enkä mättää herkkuja, joten siltä osin ruokavalio kunnossa. Tiedän, että paino palaa normaaliksi synnytyksen ja imetyksen jälkeen, joten en huolestu! Ollaan muuten samassa marraskuisten fb ryhmässä hih 🙂

  • Outi Karita kirjoitti:

   Ihana kuulla! 🙂
   Muutoinkin kuulostaa oikein järkevältä!
   Kiva, että olet eksynyt tännekin sitten, eiole kuin pari viikkoa meidän marraskuisilla eroa tässä vaihessaa 🙂
   Ihanaa odotusaikaa! <3

 4. Jenna kirjoitti:

  Tätä sun taivalta on ihana seurata. Meillä on sama laskettuaika ja poika tulossa täälläkin ? (oon myös samassa fb ryhmässä ?)
  -Jenna

  • Outi Karita kirjoitti:

   Oi ihanaa, sama aika marraspojilla 😀 Saas nähdä tuleeko päiviä tai viikkoja eroa…
   Kiitos ja ihanaa odotusaikaa myös sinulle <3

 5. Krisse kirjoitti:

  Heh, itsehän paisun raskaana ollessa kuin pullataikina ruokavaliosta ja liikunnasta huolimatta. Ne lähtevät kyllä kun oma hormonitoiminta raskauden (ja imetyksen) jälkeen taas tasottuu. Ensimmäinen raskaus oli ihan hirveää juuri sen painon kyttäämisen takia, mulla tosin diagnosoitiin myös raskausmyrkytys lopussa ja neuvolan työntekijä + suurin osa synnytyssairaalan henkilökunnasta oli tämän suhteen ihania. Kaikki lähti ja kirsikkana kakun päälle vielä parempi lihaskunto kuin ikinä.
  Toinen meni vähän kevyemmin syöden radi-ruokavaliolla ilman raskausdiabetestä. Silti tuli neuvolassa vähän sanomista. Yritin kyllä kertoa, että jos raskauden lähtötilanne on sixpack edellisen raskauden jälkeen niin luulen tietäväni miten syödä 😀 Taas lähti kaikki.
  Kolmannesta painoa tuli vähemmän, mutta silti paljon. Tämänkin söin raskausdiabetes ruokavaliolla vaikka sokereissa ei mitään häikkää ole ollutkaan. Jos vielä joskus satun raskaaksi tulemaan, aion käydä vaa’alla tasan neuvolassa sen mitä on pakko ja luultavasti taas syödä vain tuplastiterveellisemmin. Sen raskausmahan kanssa on ihan tarpeeksi haastavaa liikkua, en haluaisi siihen välttämättä vielä 20 kiloa ylimääräistä hyvää mukaan 😀
  Onnellista odotusta!

  • Outi Karita kirjoitti:

   Eihän tuosta painosta kannata stressiä ottaakaan. 20 kiloa ylimääräistä ei varmasti kukaan halua, mutta jos siis kaikenkaikkiaan alkutilanteessa normaalipainoisellla tuo 15-20 kiloa nousee, niin en ajattelis sen nyt olevan niin kauhean paljoa, kun suurin osa kuitenkin on sitä ei ylimääräistä.
   Raskausmyrkytys ei ole varmastikaan ollut kiva ja sehän kerää ihan omalla tavallaan sitä nestettäkin kroppaan…
   Kiitos 🙂 <3

 6. Susan kirjoitti:

  Mulla tuli raskausaikana +16 kg ja nyt 6,5kk synnytyksen jälkeen paino on -19 kg. Ja mullahan tuli joka kilo mahaan, muualle ei tarttunut mitään. Vauva-arki on yllättävän kuluttavaa ja tuo 9 kiloisen ”kahvakuulan” kanniskelu hyvää treeniä. Mun ongelma-alue on aina ollut hanuri ja takareidet. Mutta kas, kun kyykkäilee vauva sylissä tai kantorepussa pitkin kotia ja vie tavaroita paikoilleen, on berberi huippukunnossa! Ei tässä edes kaipaa muuta treeniä!

  • Outi Karita kirjoitti:

   Vauvat taitaa olla aikas hyviä personal trainereitä 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.