Hae
Outi Karita

Tärkeintä on hyvinvointi

Olet sitten normaalipainoinen, alipainoinen, ylipainoinen, minkä painoinen tahansa niin jonkun tietyn painon tavoitteleminen ei ole mielestäni tärkeää. Paljon tärkeämpää olisi tavoitella hyvinvointia ja terveyttä. Paino ei sitä kerro! Normaalipainoinen ei välttämättä voi hyvin eikä välttämättä elä terveellisesti. Suoraan sanottuna taas reilu ylipaino ja reilu aliopaino tuo omat terveysriskinsä ja ongelmansa ja vaikuttaa osaltaan hyvinvointiimme, vaikka olisikin sinut itsensä kanssa muutoin. On tärkeää viihtyä omassa kehossaan, se on yksi iso hyvinvoinnin osatekijä! Paino ei välttämättä kuitenkaan kerro viihtyykö ihminen omassa kehossaan, sen kertoo ihmisen oma tunne. Tähän tunteeseen voi vaikuttaa muutoinkin kun pyrkimällä muuttamaan itseään ulkoisesti, sillä sisäinen hyvinvointi vaikuttaa paljon minä kuvaamme. Sisäinen ja ulkoinen hyvinvointi kulkevat käsikädessä, kummatkin vaikuttavat toisiinsa.

Tänään vietetään Älä laihduta -päivää ja onhan se laihduttaminen joskus ihan ok, mutta itse neuvoisin joskus miettimään sitä laihduttamista vähän syvällisemminkin. Paino, ulkonäkö, kropan malli, mikään näistä ei tuo yksin onnea. Ne on vain hyvinvoinnin osatekijöitä, mutta hyvinvointi koostuu monipuolisesti monista eri seikoista, joita jo edellisessä kappaleessa luettelin. Jos haluaa muutosta ulkomuotoonsa, niin olisi ensin aina hyvä miettiä syyt, muutkin kuin ulkoiset syyt, sillä vain ulkoisten seikkojen takia ei lopulta saakaan sitä haluttua tulosta, ei vaikka se ulkomuoto muutuisi. Jos kaipaa erilaista peilikuvaa muodoiltaan niin elämäntapoja kannattaa tsekata. Aina ei tarvitse dietata, se on usein vain hetkellistä tulosta. Viime vuonna kun osallistuin MT Personal Trainingin Muutos 100 valmennukseen niin ajattelin, että tätähän sen pitäisi olla jos haluaa ulkoisia muutoksia, muutosta elämäntapoihin kokonaisvaltaisesti, lepo, ruoka, ravinto, liikunta, työ, suhteet…. Haluaako muutosta ulkomuotoon vai ennenkaikkea kuitenkin hyvinvointiin?

Liikunnassa ja syömisissä kaiken a ja ö on juuri se hyvinvointi, mikä tuntuu hyvältä ja mikä saa sinut voimaan hyvin! Kaikkea liikuntaakin voi kokeilla eikä mitään kannata hylätä ennakkoajatuksen takia, mutta jos oikeasti salilla painojen kanssa treenaaminen ja laitteiden kuluttaminen ei ole mielekästä niin ei sitä ole pakko tehdä, ei ole pakko juosta, vetää porrastreenejä, joogata…. Tärkeää on löytää ne tavat liikkua mitkä tuovat itselle hyvää oloa! Itse liputan monipuolisen liikunnan puolesta ja terveysliikunnan näkökulmasta se monipuolisuus onkin tärkeää, lihastreeniä, liikkuvuutta, aerobista jne, mutta näihin kaikkiin löytyy paljon erilaisia mahdollisuuksia.

Syömisen kanssa on sama juttu. Jos susta tuntuu ihan oikeasti hyvältä syödä joka päivä kanaa,riisiä ja parsakaalia niin ihan vapaasti, mutta…. Mikään yksittäinen ruoka-aine ja tietty tapa syödä ei ole ultimaattisen terveyden tae. Ruuan pitää olla hyvää ja monipuolista, siitä kuuluu saada hyvä olo ja sopivasti energiaa. Sen kuuluu tukea hyvinvointimme eri osa-alueita. Itse liputan puhtaan ruuan puolesta, mutta en ole sen suhteen täys ruokanatsi, vaan lautaselleni eksyy myös ei niin puhdasta ruokaa ajoittain. Pidän tärkeänä kuitenkin sitä että syömisten pohja on kunnossa ja se pääsääntöisesti tukee sitä hyvää oloa ja kyllähän se munkkikin tukee taas tiettyjä hyvinvoinnin osa-alueita. Mun mielestä tärkeää on syömisissäkin rentous ja mulle on ainakin tärkeää, että voi syödä ihan tavallsiat kotiruokaa miettimättä onko tässä nyt tarpeeksi protskuja ja ei kai ole nyt liikaa rasvaa. Samoin kylässä voin ottaa pullan jos tekee mieli, mutta yhtä hyvin kieltäytyä jos ei tee mieli. Kyllä se oma keho kertoo minkä verran syödä ja mikä tuo sitä hyvää oloa ja energiaa.

Tähän teksiin syttyi vain pieni ajatus ja nyt näppistä sauhuttaessa pienen ajatuksen esille tuonti veikin monta riviä samalla kun punainen lanka kulkee kenties kuin serpenttiini 😀

Heräsikö sinulle ajatuksia?

2 kommenttia

 1. ninna kirjoitti:

  joskus keho voi viestittää ”vääriä”viestejä omasta hyvinvoinnista esimkohonnut kolesteroli ja verenpaine ei tunnu.lisäksi keho soputuu todella nopeasti esim säästöliekistä tulee normaalitila ajan mittaan kun tottuu eikä enää muista ns tervettä tilaa samoin alipaino.kuvittelee jaksavansa mutta kun paino normalisoituu huomaakin eron,jaksaakin juosta rappuset ei tunnu niin raskailta ja nukkuu sikeästi.samaa mieltä tärkeä löytää oma juttu varsinki liikunta ei väkisin eikä kaloreiden takia.en ymmärrä miksi naiset menee esim spinningiin vain koska on pakko kuluttaa tai juosta koska on trendikästä vaikkei pidä.ja vielä se että oma koko on oma juttu muiden ei tarvitse sitä kommentoida.

  • Outi Karita kirjoitti:

   Se on totta, että kaikkea kroppa ei pysty edes meille viestittämään ja johobnkin olotilaan tottuminenkin voi tapahtua, eikä tiedä että voisivoida paremmin. Eighän tämä oman kehon kuunteleminen ole ihan yksiselitteistä ja vaatii kyllä töitä oppiakseen sitä kroppaa kuuntelemaankin 🙂
   Hyvä loppukaneetti, nimenomaan jokaisen kroppa on jokaisen oma asia, kenenkään ei pitäisi kommehtoida ja nähdä vaivaa toisen kehosta. Myös silloin kun on todella huolissaan vaikkapa jostakusta lähimmäisestä niin asia kannattaa ottaa hyvin hienovaraisesti ja harkitusti esille, joskus senkin paikka saattaa olla…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.