Hae
Outi Karita

Tom of Finland ja ajatuksia seksuaalisuudesta

Mulla heräsi eilen kova tarve sauhuttaa näppistä, eräs keskustelu herätti mulle itselle paljon ajatuksia ja vähään aikaan en olekaan näppistä oikein kunnolla sauhuttanut ja ajatuksiani tuulettanut. Kyse on siis enemmänkin omista ajatuksistani. Oon itse hyvin avarakatseinen ja mun on vaikea ymmärtää tietyissä asioissa ihmisten suppeita mielipiteitä. Toki maailmaan mielipiteitä mahtuu, mutta jotkut mielipiteet eivät vain mene mun järkeen ja hyväksyn kyllä monissa asioissa vastakkaisiakin mielipiteitä. Nais- ja miespareja en pidä mitenkään pahana tai edes mitenkään erikoisena, en moniakaan tunne, mutta mulle se on jotenkin ihan tavallista että kaksi miestä tai kaksi naista voivat olla yhdessä ja rakastaa toisiaan. Se on hienoa, että nykymaailmassa uskalletaan jo paremmin elää omana itsenään verrattuna aiempaan, eikä tarvi mennä vuosissa edes paljoa taaksepäin kun asiat olivat hyvin eritavalla. Jotenkin itsestä tuntuu että 2000-luvulla on  menty harppasuta eteenpäin selvästi vaikka vieläkään maailma ja Suomi ei ole niin suvaitseva kuin voisi… Hienoa kuitenkin, että mm. tasa-arvoinen avioliittolaki on vihdoin voimassa!

Nyt on tullut nuoriakin ”suunnannäyttäjiä” julkisuuteen uskaltaen olla sitä mitä ovat. Seksuaalisuus, varsinkin jos ei ole hetero, ei varmasti ole nuorelle helppo asia, ne voivat olla hyvin kipeitä ja vaikeita asioita istelle ja muille. Porilainen nuori tubetta, Tuure Boelius kertoi viime vuonna julkisesti homoudestaan, tänä vuonna tämä 16-vuotias miehenalku palkittiin vuoden homona. Itse ajattelin, että hienoa, että uskaltaa tulla esiin omana itsenään ja näyttää rohkeaa mallia myös muille, ei maailma siihen lopu vaikka vaikealta ja pelottavalta asian esiin tuonti ihan vain lähipiirillekin voi olla.

Olin kuitenkin mukana keskustelussa tällä viikolla, jossa nousi hyvin erilaisia mielipiteitä esiin kuin omani ja mulle tuli siinä muita kuunnellessa tarve nostaa oma mielipiteeni vahvasti, mutta asiallisesti kylläkin esille. Kun kuulin ”ei saisi noin nuoria silti noin yllyttää” niin olin ihan, että täh? Yllyttää mihin, en oikeasti ymmärtänyt. ”Sehän on avsta 15 (oikeasti 16), ei sen ikäinen vielä tiedä.” Öö, eikö? Kyllä mä luulen, että sen ikäinen jo tietää että tykkääkö pojista vai tytöistä. Keskustelu jatkui teinityttöjen muoti-ilmiöllä olla ”mukalesboja”. Loppujen lopuksi onko tuossakaan mitään pahaa, nuoret etsivät itseään ja omaa identiteettiään. Tuskin moni menee tuollaisessa ilmiössäkään kovin pitkälle jos ei oikeasti kiinnosta se sama sukupuoli seksuaalisessa mielessä ja toisaalta onko se vaarallistakaan vaikka menisi pidemmälle ja kokeilisi jos ei tiedä tai kokeilunhalusta. Se taas, että tekee jotain, mitä oikeasti ei haluaisi on toki vaarallista omalle henkiselle kasvulle, mutta enemmän olisin huolissani niistä nuorista, jotka yrittävät olla väkisin heteroa ympäristönsä takia.

Niin, tällaisia ajatuksia sauhuttelen menemään näin perjantai-iltana… 😀
Tiedä sitten sainko itseäni selkeästi tuotua esille, mutta selvennän sitten kommenttiboxissa jos ajatuksia heräilee.

Olen tosiaan käynyt myös katsomassa mieheni kanssa Tom of Finlad elokuvan ja tykättiin kummatkin todella paljon. Sitten kävin kahden tyttökaverini kanssa katsastamassa Turussa tuon musikaalin. Näissä oli paljon samaa, samoja kohtauksia, mutta niin eri näkökulmasta ja hieman eri otteella tehdyt, että elokuvan ja musikaalin voisi sanoa täydentäneen tosiaan aivan loistavasti. Jo elokuvissa meinasin alkaa taputtaa kun elokuva loppui. Musikaalissa sain sitten antaa aploodeja ihan seisten. Tom of Finland todistaa hyvin, miten paljon on jo maailma mennyt eteenpäin ja kuinka kipeitä asioita on jouduttu kohtaamaan ja käsittelemään ennenkuin Suomessakin on homoudesta tullut hyväksytympää. Mun mielestä kaikkien kannattaisi katsoa ainakin tuo elokuva, se on yhden Suomalaisen taiteilijan ja suunnannäyttäjän tarina ja samalla historiaa, antaa paljon ajattelemisen aihetta ja avartaa taas maailmankuvaa, kertoen myös mistä hänen taiteessaan on ollut kyse. Hienoa, että tämä taide on vihdoin Suomessakin hyväksytty, harmi vain, ettei Touko päässyt sitä hyväksynnän määrää näkemään, mitä hän on taiteelleen saanut lopulta täällä kotimaassaankin.

0 kommenttia

 1. Sussu kirjoitti:

  Todella hyvin puettu sanoiksi se, mitä itsekin ajattelen homoudesta. ☺ hyvä teksti!

  • Outi Karita kirjoitti:

   Hienoa kuulla, että siellä ajatellaan samoin ja kiitos 🙂

 2. Hertta kirjoitti:

  Täysin samaa mieltä! Hyvä että uskalsit ilmaista oman mielipiteesi kyseisessä keskustelussa vaikka se erosikin muista. ? Mulle suvaitsevaisuus on tosi tärkeä arvo enkä pystyisi esimerkiksi seurustelemaan ihmisen kanssa joka ei hyväksyisi vaikkapa homoutta. Aurinkoista viikonloppua!

  • Outi Karita kirjoitti:

   Suvaitsevaisuus on itsellenikin yksi tärkeimmistä arvoista!
   Aurinkoa myös sinun viikonloppuun ja tulevaan viikkoon 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.