Hae
Outi Karita

Tekeekö raha onnelliseksi?

”Taloustilanteesi kertoo henkisestä hyvinvoinnistasi enemmän kuin arvaatkaan!”

dav

Mä olen aina sanonut, että ei raha onnelliseksi tee, mutta kyllä se elämää helpottaa. Olen asiaa pohdittuani tullut siihen tulokseen, että kyllä se rahakin vaan yksi onnellisuuden osatekijöistä on. Se voi myös olla luomassa muita tunteita, kuten stressiä, surua, kateutta, katkeruutta, epävarmuutta… Raha on osa elämäämme halusimme tai emme.

Onnellisuus koostuu monista osatekijöistä. Kaikki osatekijät eivät aina ole ihan kohdillaan, se ei vielä tee elämää onnettomaksi, mutta onnellisuus kasvaa mitä useampi osatekijä on itseä tyydyttävällä tasolla. Näin ajattelen itse. Raha on yksi näistä osatekijöistä, mutta kuinka suurista määristä rahaa on kyse. Olen lukenut usein, että tiettyyn pisteeseen asti raha tuo onnea, mutta tietyn summan ylittyessä se ei enää onnea kasvata ja voi jopa kääntää onnellisuuden toiseen suuntaan tai alkaa ruokkiakin niitä negatiivisempia tunteita.

Itse koen, että kun taloudellinen tilanne on hyvässä hallinassa, tulot ja menot sopivassa balanssissa, niin että käteen mielummin jää enemmän kuin lähtee niin aletaan olla onnellisuudessa rahan tuoman osa-alueen huipussa. Kun ei tarvi jokaista senttiä ja ostosta miettiä, kun se mahdollistaa tiettyä vapautta ja liikkuvuutta, unelmien ja haaveiden todeksi elämistä realismi huomioiden. Realismi huomioiden, sillä eihän esim. meillä lastentarhanopettajalla ja LVI-asentajalla ole realistisia mahdollisuuksia ihan mihin tahansa ilman lottovoittoa 😉 Kun se oma talous, jossa eletään saadaan tällaiseen hallintaan, niin itse koen ainakin olevani hyvin tyytyväinen.

Ainahan rahaa voisi enemmän olla ja olisi kiva ostaa sitä ja tätä ja tuota, mutta kuinka usein pydähdymme miettimään miksi. Mitä sitten jos minulla olisi 100 euroa enemmän rahaa, sitten voisin ostaa tuon asian, enkä olisikaan yhtään rikkaampi…? Olisinko onnellisempi kun olisin voinut ostaa sen jonkin asian, minkä tuo lisäraha mahdollisti? Itse olen ruennut enemmän kyseenalaistamaan ostoksiani, mutta sallin itseni joskus ”tuhlatakin” hyvin mielin. Säästääkseni mulla on täytynyt aina olla joku konkreettinen kohde ja silti se on ollut vaikeaa. Säästämisen kohteitahan nyt aina keksii ja sellaisia nytkin on useampi, mutta nykyään oonkin jo jäänyt säästämiseen vähän koukkuun ihan säästämisen takia ja välillä laskeskelen ja hykerten, että kuinkas paljon sitä säästöä on kertynyt. Saanut vaikutteita ehkä myös tuosta Roope Setä miekkosestani 😉 Itsellä tulojen kasvu on pitkään tarkoittanut myös menojen kasvua, mutta olen päättänyt pysäyttää sen kierteen!

dav

Mihin mä mahdan säästää? PT, Shanghai, ehjään huppariin…? 😀

Erilainen ote omaan talouteen – Vapaus, onni ja hyvä elämä

Luin jokin aika sitten kirjan Erilainen ote omaan talouteen – Vapaus, onni ja hyvä elämä (Pasi Havia, Ville Lappalainen, Antti Rinta-Loppi). Tämä kirja herätti mut ajattelemaan tätä aihetta ja omaa rahan käyttöä ja taloutta. Kirja sai mut myös tekemään muutoksia tavoissani kulutuksen ja säästämisen suhteen. Luin Rikulle kirjasta joitakin hyviä pointteja ja käytiin yhdessäkin keskusteluja aiheiden tiimoilta sekä tehtiin suunnitelmia oman taloutemme parantamiseksi. Kirja antoi paljon avaimia parantaa talouttaan erilaisissa tilanteissa. Se antoi myös muutenkin paljon ajattelemisen aihetta.

dav

Kirjan takakansi

”Erilainen ote omaan talouteen lähestyy rahaa ja sen vaikutusvaltaa elämässämme hyvin inhimillisesti. Luettuasi ymmärrät, miksi suuremmat tulot ovat harvoin ratkaisu oman talouden tasapainottamiseen saati rikastumiseen. Opit tutkimaan arvomaailmaasi ja sitä kautta löytämän tarkoituksellisen elämän. Sivutuotteena sinulle syntyy säästöjä; raha on onnellisuutemme tärkeä osatekijä mutta vain epäsuorasti.

Kirja neuvoo konkreettisesti, miten oma talous otetaan haltuun säästämisen ja sijoittamisen kautta ja miten näillä taloudenhallinnan osa-alueilla saavutetaan kestävä, aidosti toimiva kokonaisuus. Kirjoittajien omakohtaiset esimerkit onnistumisista ja epäonnistumisista rohkaisevat ja kannustavat. Ota erilainen ote omaan talouteesi ja tule rikkaaksi ilman miljoonia.”

Todella hyvä kirja! Suosittelen ihan kenelle vaan luettavaksi!!!

Heräsikö sinulla ajatuksia?

0 kommenttia

 1. Susan kirjoitti:

  Todella hyvä aihe! Ite olen aina rakastan säästämistä. Se tuo turvan tunteen, kun säästötilillä on rahaa, koska ikinä ei tiedä, mitä tapahtuu. On myös ihanaa, että on rahaa lähteä vaikka extemporematkalle. Ja opiskeluaikanakin huomasi, että pienistäkin tuloista voi säästää, kun vaan vähän suunnittelee. Lapsen tullessa minussa on alkanut heräilemään vielä ”kierrätyshörhökin”. Tuntuu niin karmealta ostaa mitään uutena, kun kaikilla lojuu turhaa (vauva)tavaraa nurkissa, jotka pahimmassa tapauksessa joutuu kaatikselle. Että se siitä ekologisuudesta. Kierrättämisessä ei onneksi ole mitään pahaa ja rahaa säästyy entisestään ?.

  • Outi Karita kirjoitti:

   Kyllä se säästäminen fiksua onkin ja kyllä se voi suunnitelmallisuudella onnistua pienestäkin tuloista. Tuo kirjakin antoi paljon hyviä vinkkejä ja ajatuksia siitä.
   Varmasti kannattaakin vauvan tarpeita ostaa käytettynä. Vauvan ja pienten lasten vaatteet ja tavarat on kuitenkin niin pienen aikaa käytössä ja hirmu kalliita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.