Hae
Outi Karita

Kirja, josta löysin itseni

Voinko olla yhtäaikaa vahva selviytyjä ja kuitenkin äärimmäisen herkkä?
Voinko olla sekä ulospäin suuntautunut ekstrovertti että itsekseen viihtyvä introvertti?

”Herkkyys on sellaista sisäistä lepatusta.
Herkkä ihminen on kuin ei olisikaan,
mutta reksiteröi kaiken.”

-Sylvi-Sanni Manninen-

hdr

Luin tuossa kesän aikana kirjan Sisäinen lepatus – Herkän ihmisen tietokirja. Ja nuo ylläolevat lauseet, kirjan ensimmäiset lauseet heti kolahtivat minuun. Kuin luin kirjaa, tuntui, että lukisin opasta omasta sielun elämästäni, omasta tunne-elämästäni, itsestäni. En itsekään osaisi itsestäni niin hyvin kertoa, miten tuo kirja paikotellen minusta kertoi. Niin kirjassa kerrotaankin, herkän ihmisen on vaikea kertoa herkkyydestään, niin että se tulisi ymmärretyksi oikein. Kaikissa meissä on herkkyyttä, toisissa enemmän ja toisissa vähemmän. Olisiko ollut vuosi-kaksi sitten kun oli kovasti blogeissakin ”olen erityisherkkä -buumi”. Silloin tuo erityisherkkyyden toitottaminen ja itsensä kategorioiminen ärsytti, niin etten halunnut asiasta lukea vaikka tiesin sen koskettavan minuakin. Kun buumi on laantunut, pystyin tarttumaan asiaan.

”Kaikista vaikeinta on ymmärtää toisen ihmisen tosi todeksi ja kunnioittaa sitä. Sen tajuaminen, että myös sinä olet aito minuus, on tavattoman vaikeaa. Kun sinä esimerkiksi ilmaiset itseäsi niin vajaavaisesti kun me ihmiset yleensä kykenemme ilmaisemaan sitä ajatusta tai tunnetta, mikä meissä kulloinkin liikkuu, niin minä otan sen omaan ajatus- ja tunnetasooni ja pyrin heti korjaamaan sinua, että eihän se nyt aivan noin ole. Miten vaikeaa on todella kuunnella toista ihmistä, että noin, noinko sinusta todella tuntuu.”

burst

En halua edelleenkään kategorioida itseäni tai nimetä itseäni erityisherkäksi. Olen Outi! Outi, joka on kovin herkkä ihminen monessakin suhteessa. Toisinaan pienetkin aistiärsykkeet herpaannuttavat minut, tosinaan pystyn sulkemaan ne. Eläydyn toisten ihmisten tunteisiin ja elämiin todella vahvasti niin todellisuudessa kuin fiktiossakin. Tunteet joskus tulevat voimmaanuutavana aaltona, joskus hyökyaaltona, jota ei pystykään hallitsemaan. Joskus tunne on liian suuri, aivan pakahduttava. Mulla on vahvuus eläytyä tilanteisiin ja kokemuksiin, mulla on myös vahvuus olla läsnä ja aistia sekä nauttia halutessani kaikin aistein.

”Herkkien ihmisten kokemuksissa iloa ja voimaa löytyy hyvinkin pienistä asioista – kaikesta siitä, millä voi päivittäin hoitaa itseään. Vaikeuksienkin keskellä herkkyys on usein voimanlähde, jota ihminen ei vaihtaisi pois. Se auttaa näkemään kauneutta siellä, missä muut eivät sitä näe, ja etsimään ilon aihetta asioista, joita harva edes huomaa – katsomaan lähelle ja näkemään kauas.”

burst

Kun kuvailee omaa  herkkyttään, moni voisi todeta, että joo kyllä mäkin joskus noin tunnen ja joo, ihan normaalia tuo on. Normaalia se onkin ja vaikken halua nostaa itseäni mitenkään erityiseksi, niin  kyllä koen olevani erityisherkkä. En tiedä osaanko tässäkään selittää…

”Kaikkea ei tarvitse selittää. Olennaisempaa on osata elää itsensä kanssa, tunnistaa omat reagointitapansa ja löytää itselleen sopivat ympäristöt.”

dav

Siinä on hyvät puolensa ja huonot puolensa, niinkuin jokaisessa luonteenpiirteessä. Kun luonteenpiirteet itsessään ymmärtää, on niitä helpompi hallita ja ymmärtää omaa käyttäytymistään ja reagointiaan, osaa jopa suhtautua omaan reagointiinsa kriittisesti. Kyllä mä ainakin tunnistan itsessäni toisinaan, että nyt voisi hieman rauhoittua, kun tulkitsen toisia ihmisiä. Mulla on esimerkiksi tapa ottaa helposti itseeni, vaikken sitä välttämättä näyttäisi ja olen oppinut tiedostamaan toisinaan sen, ettei asiasta tarvisi loukkaantua kun ylitulkisteminen ja herkkyys loukkaantumiseen nostaa päätään….

”Monien herkkien kompastuskivenä kysymisessä ja kaikessa vuorovaikutuksessa on yliymmärtäminen. Erityisen herkkä ihminen ottaa toisten kertomat asiat sisälleen ja saattaa pohtia niitä pitkään ja perusteellisesti.”

”Asioiden tulkitseminen oman itsensä kautta on tyypillistä herkille ihmisille, mutta voi tehdä elämästä hyvin vaikeaa. Ihmisillä on satunnaisia ilmeitä, eleitä ja sanavalintoja, joita ei ole tarkoitettu sen enempää vihjeiksi kuin loukkauksiksikaan. Havainnot ovat totta, mutta niistä tehdyt tulkinnat saattavat olla omien kokemusten värittämiä.”

 
dav

Mun mielestä ihmisen ei kannata tuudittautua siihen, että mä nyt olen tämmöinen. Aina voi itseään kehittää ja mitä paremmin itseään ymmärtää sitä enemmän pystyy itseään henkisessä mielessä kehittämään. Kirjassa puhuttiin herkkien ihmisten ymmärtämisestä ja heidän kanssaan olemisesta ja käyttäytymisestä. Tietysti jonkin verran voi kanssakäymisissä huomioida ihmisten luonnetta ihan yleisesti ottaen ihan kenen kanssa tahansa, mutta rajansa kaikella. Itse en ainakaan haluaisi toisten ajattelevan, että mun kanssa täytyisi jotenkin erityisesti olla huomioiden mun herkkyys. Herkkyys, kuten monet luoteenpiirteet ovat meissä ja pysyvät, niistä ei pääse eroon kokonaan, eikä tarvitsekaan. Ne eivät kuitenkaan estä meitä kehittämästä itseämme ja hyödyntämästä piirteidemme vahvuuksia. Näin mä ajattelen ja olenkin pyrkinyt itseäni kehittämään nimenomaan ylireagoinnin ja ylitulkistemisen suhteen.

”Temperamenttiin vetoamiseen liittyy rajoituksia. minkään piirteen avulla ei pitäisi selittää esim. huonoa käytöstä. Synnynnäiset ominaisuudet auttavat ymmärtämään omaa käytöstä ja reagointitapoja, mutta jokainen on silti vastuussa itsestään ja toiminnastaan.”

dav

Kirjaa lukiessani, kynä viuhusi paljon, tein paljon muistiinpanoja itselleni ja kirjoitin hyviä pätkiä ylös, jotka jollain tapaa osuivat minuun kauhean hyvin. Tekstini seassa näitä pätkiä jo vilahtelikin ja alla vielä näitä lyhyitä irrallaan olevia poimintoja kirjasta. Nyt on muistettava, että moneen meistä osuu nämä mietteen ja ajatukset vaikkei mitenkään erityisen herkkä olisikaan. Erityisen herkällä tietyt piirteet ja luonteenominaisuudet kuitenkin vielä korostuvat.

”Herkkyys ei oikeuta mitään, mutta selittää erittäin paljon.”

”Herkkien ihmisten kokemis- ja reagointitavat ovat voimakkaita, kokonaisvaltaisia ja emotionaalisia. Kokemis- ja reagointitapojen ymmärtämisessä auttaa mielikuva siitä, että herkkä ihminen kierrättää KAIKKI havaintonsa oman sisimpänsä kautta ja hänellä on luontainen tarve säilyttää jatkuva yhteys sisimpäänsä.”

”Suhtautumisessa elämään herkät ovat idealisteja, romantikkoja, seikkailijoita ja unelmoijia.”

”Herkän yksilön pysähtymiseen ja varmistamiseen liittyy olennaisesti vaihtoehtojen läpikäyminen, joka tapahtuu aivoissa osittain tiedostamattomasti. Hermostoltaan herkälle ihmiselle on ominaista pysähtyä valitsemaan toimiva ja turvallinen vaihtoehto sellaisissakin tilanteissa, jotka eivät liity vuorovaikutukseen. Herkät yksilöt käyvät läpi vaihtoehtoja etukäteen ja kertaavat tilanteita jälkikäteen. Erityisen herkkä ihminen  ei välttämättä ole perusluonteeltaan järjestelmällinen, mutta hänen sisällään tapahtuu paljon.”

”Herkkä ihminen voi kokea olevansa vuorovaikutustilanteissa kameleonttimaisen vaihteleva riippuen siitä, millaisten ihmisten kanssa on tekemisissä.”

”Herkkä ihminen saattaa esim. loukkaantua toisen puolesta, jos tätä kohdellaan huonosti. Jos hän itse kohtaa samaa kohtelua, hän saattaa ihmetellä  ja loukkaantua, kun toinen ei tajua pahoittaa mieltään hänen puolestaan.”

”Monilta herkiltä löytyy myös valmiutta hoitaa ihmissuhteita ja sovitella konflikteja. Herkät tietävät usein omastakin kokemuksestaan, miltä tuntuu pelätä ja tulla loukatuksi. Kun joku suuttuu tai hermostuu, sosiaalisesti herkkä näkee muita selkeämmin tunnepurkauksen syyt, osaa osoittaa ymmärrystään ja rauhoittaa tilanteen. Tämä keskee varsinkin tilanteita, joissa toisen tunteet eivät kohdistu herkkään ihmiseen itseensä. Hiljainen ja herkkä tarkkailija saattaa toisinaan yllättää  muut määrätietoisuudellaan, sovittelutaidoillaan ja rohkeudellaankin.”

”Jostkut herkät ovat hyviä esimerkkejä siitä, että suuttuessaan he todella vääntävät ihmiset  ja asiat järjestykseen tavalla, joka muistetaan.”

dav

Heräsikö sulle ajatuksia tai mietteitä?

0 kommenttia

 1. Terveelliset Herkut kirjoitti:

  Kiitos kirjavinkistä, menee ehdottomasti lukulistalle. Löysin itseni noista ajatuksista ja haluan lukea ehdottomasti lisää 🙂 Aurinkoa sun loppuviikkoon <3

  • Outi Karita kirjoitti:

   Kiva kuulla, että suhinkin osui ajatukset ja mielenkiinto heräsi 🙂
   Hyvää loppuviikkoa myös sinne! <3

 2. Petra kirjoitti:

  Story of my life. Tä kirja lähtee tilaukseen, kiitos Outi! ?
  -Petra
  http://www.arkeenkatkettyaarre.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *