Hae
Outi Karita

Prahaan kesällä, vinkit ja suunnitelmat

Praha vei mun sydämen matkakohteiden suhteen vuonna 2011, jolloin ensimmäistä kertaa Rikun kanssa tuonne matkattiin. Toisen kerran matkattiinkin vuonna 2014 ja tänä vuonna olen menossa äipän kanssa. Jonain vuonna haluan vielä päästä Prahan joulumarkkinoille!!! Kaupunki on ihastuttava ja intiimi, siellä on ihana rytmi ja syke matkaajalle. Prahassa riittää kulttuuria kulttuurin janoisalle monissa museoissa ja konserteissa, mutta välttämättä ei tarvitse kun avata aistinsa kulkiessaan Prahan katuja. Aistit avaamalla voi imeä paljon sitä kulttuuriakin, musiikkia, taidetta, arkkitehtuuria….. Keskieuroopan kaupungit viehättävät minua muutoinkin, se kahvila-, ruoka- ja viinikulttuuri on jotain mistä tykkään, enkä usko että se on vain turistien juttu.

praha12

Nyt olen päässäni pohtinut minun ja äitini muutaman päivän reissua, mitä äitini haluaisi nähdä ja kokea, mitkä olisi paikat jotka haluasín hänelle näyttää. Mitä ehkä haluan itsekin uudestaan taas kokea ja nähdä. Itselle riittäisi paljoltikin Prahan katujen kulkeminen ja puistoissa sekä kahviloissa päivistä nauttiminen, mutta on jotain tiettyjä juttuja mihin itsekin halua. Prahassa on paljon nähtävää ja koettavaa. Praha on tiivis kaupunki, mutta iso. Kaikkea ei ole mitenkään ehtinyt aiemmilla Prahan matkoilla kokea ja nähdä.

IMG_2092

Otavan karttaoppaat on osoittautuneet käteviksi opaskartoiksi jo monissa kaupungeissa ja myös Tripadvisor sovellus on koettu jo hyväksi. Tuo pieni karttaopas on siitä näppärä, että siinä kaupunki on jaettu alueittain ja jokaisesta alueesta löytyy oma karttansa ja paikkasuosituksia. Karttana hyvin näppärä ja kulkee pienessäkin laukussa. Ajattelinkin nyt kertoa teille 5 alueen omat suositukseni ja suunnitelmani Prahan suhteen.

dav

HOTELLI

Hotelliksi valikoitui Archibald City. Yhtenä kriteerinä hotellille oli ilmastointi, kesäkuukaudet voivat nimittäin olla kuumaa aikaa Prahassa. Läheskään kaikissa hotelleissa ei ole ilmastointia, en tiedä johtuneeko vanhoista taloista vai mistä, ettei ilmastointeja ole tehty, sillä esim. kaikissa neljänkään tähden hotelleissa ei tätä mukavuutta luvattu. Hotellit ei Prahassa kalliita ole, joten hyvin voi satsata sen verran luksukseenkin, että valikoi hyvän hotellin kävelymatkojen etäisyydeltä kaupungin ytimestä tai jopa ihan ytimestä. Kukkulan päältä en suosittele ottamana hotellia, kauhea kipuaminen. Kokemeuksesta voin sanoa, kun ensimmäisellä matkallamme hotelli oli Petrinin kukkuloilla, niin jalat olivat aika soosia ja vaikka ihana hotelli olikin niin ei enää kukkulatlta kiitos 😀 Esimerkkinä minun jä äitini matkat lentoineen maksoi 3 yötä neljän tähden hotellissa aamiaisella 250 € / pää.

RAVINTOLAT

Prahassa on edullista, hintataso on saattanut vuosien varrella hieman nousta, mutta onhan siellä edelleenkin hyvin edullista jopa fine dining ravintoloissa. Parhaat ruuat on monesti saanut pienissä lämminhenkisissä ravintoloissa. Ensimmäisellä reissulla löydettiin ihana ”räsymatto” ravintola El Pablo, jossa oli tuolien päällä räsymatot, ruoka oli todella maukasta ja edullista, harmi vain, ainakaan samalla paikalla tuota ravintolaa ei enää ole.

Praha

Ruoka on pääsääntöisesti hyvää ja monesti hieman rennomman oloisissa ravintoloissa vähän sivustalla ytimestä parempaa. Yksi vähän fiinimpi ravintola on jäänyt mieleeni ja siinä onkin tullut käytyä kummallakin reissulla, nimittäin Cafe Louvre, joka löytyy Nove Mestolta. Matkaopas kuvailee Louvrea yhdeksi Prahan eleganteimmista ravintoloista ja fiiniä siellä onkin. Tarjolla on ruokaa sekä aivan ihania leivoksia. Louvreen voi pysähtyä ihan kahville tai kunnon dinnerillekin.

IMG_2208

Hard Rock Cafe kuuluu aina ravintoloihin, joissa käymme jos sellainen matkakohteesta löytyy. Keräämme HRC kokemuksia ja minä kokemusten lisäksi vielä paitoja 😀 Prahan Hard rock Cafe on todella suuri ja siellä on todella näyttävä kitaravalaisin katossa, jota Riku ei ensivierailullamme huomannut 😛

praha6

YÖELÄMÄ

Prahasta löytyy lukuisia kuppiloita, drinnkibaareja, jazzklubeja ja yökerhojakin.

IMG_1831

Drinkkien ystävien kannattaa satsata ja käydä drinkkibaarissakin, nimittäin vaikkakin drinkit näissä maksaa enemmän on ne sitten tehty myös ihan vimpan päälle. En harmikseni muista drinkkibaaria, jonka viimeksi löysimme sattumalta kadulta, jossa oli vain asuintaloja muutoin, ehkä se oli Casa Havana niinkuin serveteissä lukee 😀 Mutta siis kannattaa pitää silmät auki, hiljaisemmiltakin kaduilta voi löytyä hyviä paikkoja! Ensimmäisellä Prahan reissullamme kävimme Zanzi Bar nimisessä drinkkibaarissa ja siellä oli monen sivun mittainen drinkkikirja ja ne drinkit, mmm….

IMG_2135

Yökerhoista on yhdestä kokemusta. Kaarlensillan vierestä löytyy Karlovy lazne, entinen kylpylä, joka on muutettu jättiläismäiseksi yökerhoksi. Rakennuksessa on neljä kerrosta, joista jokaisessa soi erilainen musiikki ja josta jokaisesta löytyy sekä tanssilattia että hengailupuoli. Vähän tuo yökerho oli sisustukseltaan sellainen Kommunismin aikainen, mutta meno oli hyvää 😀

praha9

KULKEMINEN

Monet hotellit tarjoavat lentokenttäkuljetuksia ja suosittelen kyllä etukäteen taksin tilaamaan hotellin kautta lentokentältä hotellille siirtymiseen. Muutoin ei ollakaan itse käytetty taksia tuolla. Jalkaisin matkat taittuu mukavasti kun koko ajan on kuitenkin nähtävää. Mikäli jalat väsyy, niin ratikka on kätevä tapa liikkua myös Prahassa. Puistoissa on myös ihana levähtää ja kannattaa käydä siellä Valtvajoen keskelläkin olevissa puistoissa. Niin ja hyvillä paksupohjaisilla kengillä kannattaa varautua, Prahan kadut ei jalkoja helli. Suuri osa kaduista on mukulakiveä tms.

IMG_1868

Nové Mêsto / Vysehrad

Aloitetaan vähän Prahan ydinkeskustasta sivummalta, Prahan ”uudesta kaupungista” sillä hotellimme tulee sijaitsemaan tällä aluella, kuitenkin kävelymatkan päällä Prahan ytimestä ja vanhasta kaupungista.

Kukkuloita prahasta löytyy useampiakin ja monissa on turistinähtävyyksiä. Vysehard erottuu näistä edukseen, itse en ainakaan kokenut Vysehardia niinkään turistipaikaksi ja onhanse jo aika matkan sivummassakin ytimestä. vysehardiin pääsee kätevästi myös ratikalla, mutta suosittelen jommankumman suunnan kulkemaan jalat vaikkapa jokirantaa pitkin. Vysehardin kukkulalle on sitten kiivettävä ihan omin jaloin 😉 Vysehardin kukkuloilta löytyy Premyslidien hallitsijasuvun linna. Kukkuloilla kasvaa viiniviljelmiä ja sieltä aukeavat upeat näköalat.  Vysehardista löytyy myös vaikuttava hautausmaa, joka oli kyllä näkemisen arvoinen. Vysehard jäi mieleeni ensimmäiseltä Prahan reissulta kauniina paikkana ja tänne ajattelin ottaa suuntaa äidin kanssa.

praha8

Staré Mêsto

Prahan vanha kaupunki pienine katuineen <3

praha7

Raatihuone / Vanhan kaupungin aukio ja Kaarlensilta ovat ehdottomia nähtävyyksiä. Upeita paikkoja, jotka kuhisevat myös turisteja sekä varmasti myös niitä taskuvarkaita (missä keskieuroopan suurkaupungiisa niitä ei olisi…). Raatihuoneen astronominen kello on kaunis ja tasatunnein siellä onkin turisteille pieni ”show”. Vanhan kaupungin aukiolla ja Kaarlensillalla on jos jonkinlaista ohjelmaa jatkuvatsi tarjolla ja paljon ihmiskuhinaa. Itse viihdyn tässä kuhinassakin ja noh, voihan nämä paikat välttääkin ja kiertää, mutta ovat kyllä näkemisen arvoisiakin. Kaarlensiltaa pääsee myös mukavasti joen yli, pääsee toki muitakin siltoja, mutta suositteln kyllä Kaarlensillan kautta kulkemaan ainakin sen kerran ja kumpaankin suuntaan ja täytyyhän se tarkistaa onko tuo Bridge Band edelleen sillalla (on kummallakin reissullamme ollut sama) 😉

IMG_2007

Vanhan kaupungin syke on ihana ja pienet kadut ja kujat ihania. Täällä kannattaa kaikki aistit tosiaan pitää auki ja antaa silmienkin ihastella upeaa arkkitehtuuria! kirkkoja ja museoita on paljon ja mikäli historia kiinnostaa niin itse tykkäsin Prahan kommunistisesta museosta, joka löytyy nimenomaan tältä alueelta, ehkä jälleen tarvii ainakin yksi muki käydä museon kaupan puolelta ostamassa ja mikäli (kun) äitiä kiinnostaa museo niin käydään sekin kiertämässä…

mukit

Josefov/Letná

Vanhasta kaupungista kun jatkaa matkaa vielä vähän eteenpäin niin pääseee aikoinaan Euroopan merkittävimpiin kuuluneesta juutalaisyhteisöstä muistuttavaan juutalaiskaupunginosaan, Josefoviin. Ensimmäisellä reissullamme käväisimme tässä kauniissa kaupungiosassa lyhykäisesti, Kafka kahvila löydettiin ja mutamia fiinimpiä merkkiliikkeitä bongattiin. Tänä vuonna ajattelin äidin kanssa tutustua tähän osaan vähän paremmin ja äitikin kyllä heti kiinnostui tästä kaupunginosasta.  Äitiä kiinnostaisi ainakin Valtion juutalainen museo, vanha juutalainen hautausmaa selä vanha-uusi synagoga.

praha10

Josefov alueelta kun siirtyy joen toiselle puolella pääsee Letnan puistoon kipuamaan, joka on kaunista luontoa upeine näköaloineen. Letnan puistosta pääsee myös jatkamaan Kuninkaalliseen puutarhaan, joka on upea osa Hradcanyn aluetta.

praha2

Hradcany

Kukkulalla Vlatvan länsipuolella kohoava linnoitus on hallinnut Prahan kaupunkikuvaa satojen vuosien ajan ja onkin upeaa aluetta. Tällä alueella on paljon nähtävää ja tosiaan jatkona tuolta Letnan puistosta mainittakoon ensimmäisenä Kuninkaallinen puutarha. Puutarhasta löytyy Italialaistyylinen vanha palatsi, josta aukeaa näköalat linnaan ja kultaiselle kujalle, jotka kummatkin myös näkemisen arvoisia paikkoja.

praha4

Kultaiselle kujalle saattaa olla ruuhkaa ja ensimmäisellä Prahan reissulla jätimmekin kujan välistä ruuhkan takia, mutta toisella matkallamme tutustuimme Kultaiseen kujaankin, johon siis on pääsymaksu. Kuja on siis osittain turistipaikka, mutta osa myös Prahan historiaa ja kauniina säilytetty historian palanen. Kujalla on nukkekotimaisia pieniä ”mökkejä”, jotka ovat olleet asuinsijoina mm. jousiampujille, kauppiaille ja kultasepille. Osaan ”mökeistä” on sisustettu ns. museoiksi noilta ajoilta.

IMG_1887

Vanha kuninkaan palatsi on näyttävä, kuten myös Hradcanyn ja Loretan aukiot ovat upeita paikkoja. Pyhän Vituksen katedraali on myös kokemisen arvoinen ja olihan se todella vaikuttava. Katedraalia on alettu rakentamaan 1344 ja päätökseen se on saatu 1929. Katedraalia taidetaan kunoossapitää jatkuvasti, joten se teettää edelleen paljon työtä. Katedraali tarjoaa huikean läpileikkauksen tsekkiläisestä taiteesta keskiajalta 1900-luvulle. Jo ulkoapäin katedraali on vaikuttava näky.

IMG_1947

Päälimmäisenä tältä alueelta nostaisin tuon Kuninkaallisen puutarhan sekä Kultaisen kujan. Nämä kierrelessä ja kulkemassa näille näkee matkan varrella jo monta muutakin upeaa kohdetta. Muistaakseni tältä alueelta läheltä jokea löytyi myös Franz Kafka museo, jossa tuli käytyä ja mikäli Kafka kiinnostaa niin suosittelen.

praha11

Malá Strana

Tämä kaupunginosa löytyy myös Vlatvan länsipuolelta ja laskeutuu linnalta joelle sisältäen ihania puistoja, aukioita, pikkukujia ja kuppiloita. Mala Stranan läpi kannattaakin kulkea kohti rantaa. Tästä kaupunginosasta löytyy  myös Petrinin kukkulat, taas upea näköalapaikka, josta löytyy myös muuten mini Eiffeltorni. Tänne suuntaisin näköalahissillä ja alaspäin lähtisin jalkaisin läpi tämän kaupunginosan ja näin me taidetaan äipän kanssa tehdäkin. Samantien Vlatvan länsipuolella kannattaa viettää kokonainen päivä ja tutustua samalla Hradcanyn alueeseen. Länsipuolella kun riittää useammaksikin päivää ihasteltavaa.

praha13

praha1

Vinohrady/Zizkov

Itseasiassa tämä alue on vierasta aluetta itselleni. Oppaan mukaan täälläkin kyllä nähtävää riittää, nähtäväksi jää jääkö aikaa tälläkään kertaa tälle alueelle. Jos joku tietää jotain minkä takia tänne kannattaa suunnata niin vinkatkaa, oppaan mainitsemat kohteet eivät ole herättäneet niinkään mielenkiintoani…

praha14Heinäkuun lopulla sitten suunnataan äipän kanssa Prahaan, sen jälkeen saatte taas matkakertomusta Prahasta. Suunnitelmia tarvii vielä vähän hioa, mutta jotain ajatuksia on siis jo millä aleueilla kierrellään ja mihin panostetaan enmmän ja mihin vähemmän, aika on kuitenkin rajallinen. Mitenkään kaikkea tästäkään postauksesta ei saa mahdutettua meidän reissuumme 😀

Onko siellä Prahassa käyneitä tai sinne matkaa suunnittelevia?
Löytyykö lisää suosituksia teiltä Prahan paikoista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *