Hae
Outi Karita

Pelastetaan maapallo yksi pähkinä kerrallaan

”Mä pelastan maapallon yksi pähkinä kerrallaan.”

Näin mun yks ystävä leikkisästi joskus sanoi, kun puhuttiin valinnoista ympäristön puolesta. Me kummatkin käytetään jonkin verran pyykinpesussa pesupähkinöitä ja ajatuksenahan tuossa lausahduksessa oli niiden pienienkin valintojen merkittävyys 😉 Mulla oli ajatus tehdä postaus mun pienistä valinnoista ympäristön puolesta ja sopivasti tänään ensin Snapchat ilmoittaa filtterillään, että on Earth day. Myöhemmin vielä facebook toivottaa hyvää Maan päivää. Niin sopiva sattuma tähän päivään kun juuri olen ajatellut, että voisi aiheesta tehdä postauksen. Siispä nyt mun kymmenen vinkkiä maapallon pelastamiseksi 😉

Snapchat-1276198984651787116

 1. No ne pesupähkinät, sappisaippua ja etikka! Käytän kyllä tavallista pesupulveriakin, tarkemmin sanottuna Erisania ja käytän huuhteluainettakin kylpypyyhkeisiin ja lakanoihin. Käytän kuitenkin jonkin verran pesupähkinöitä ja omaa viitsimättömyyttä, käyttö on vähentynyt. Hyvä muistutus alkaa taas enemmän pesemään niillä. Erityisiin likatahroihin sappisaippua toimii todella hyvin ja sehän on luonnonmukainen, tosin ei sovi vegaanien käyttöön. Etikka taas toimii huuhteluaineena, eikä siitä jää etikan hajua vaatteisiin, kun ei liikaa lotraa 😉
 2. Sähkö ja vesi! Veden käyttöä ja sähkön kulutusta voi myös aina vähän tarkkailla. Mulla on tapana töissäkin tyhjistä huoneista napsia ohi mennessäni valoja pois, tosin kotona on joskus jäänyt vessan valot päälle päiväksi 😛 Pyykkiä pesen pääasiassa 40 asteessa poikkeuksena lakanat, pyyhkeet, siivousrätit. Pyykki- ja tiskikoneessa suosin pikaohjelmia.
  dav
 3. Kauppakassi! Ennen ostettiin aina kauppakäynneillä niitä muovipusseja kaupan kassalta ja käytettiin niitä roskapusseina. Noh, aika kalliita roskapusseja ja niitä tuppasi kertymään myös yli tarpeiden. Turhat muovipussit ja -kassit voi karsia pois käytöstä! Nyt meillä on usemapi kestokauppakassi ja pikkuostoksissa esim. kempparipuolella jätän pussin ottamatta kassalta jos saan ostokset vaikkapa laukkuuni 🙂
 4. Hedelmäpussit! Hedelmille ja vihanneksillekin on vissiin nykyään jotain kestopusseja ja sitten on niitä hitaasti hajoavia biopusseja tullut kauppaan. Itse kuitenkaan en laita läheskään kaikkea pussiin. Yksittäisiin tuotteisiin, kuten banaaniterttuun, kesäkurpitsaan ja bataattiin isken hintalapun päälle. Ihmettelen ihmisiä jotka laittaa esim. banaanitertun pussiin, miksi? Jos ostan usemman tuotteen niin yhdistelen tuotteita jonkinverran noihin hedelmäpusseihin. Sitruunat ja limet menee aina samaan pussiin puntarilta. Samaan pussiin voi siis laittaa kaksi hintalappua 😉
  davdav 
 5. Lähiruoka! Pyrin mahdollisimman paljon suosimaan lähellä tuotettua ruokaa. Olkoon sitten s-ketjun oma kotimaista maitoa vaan kuinka paljon halvempi tahansa, niin meille ostetaan Satamaidon maitoa, PISTE! Lihat ja munat tulee nykyään ostettua paljolti lähiruokaringin (Rehdin kaupan REKO Pori) kautta.
 6. Lihansyönti! Etenkin punaisen lihan syöntiä olen paristakin syystä vähentänyt ja yksi syistä on ollut hiilijalanjälki. Tässä kohtaa joku saattaa ajatella, no miksi syödä lainkaan eläinkunnan tuotteita, mutta siihen en nyt lähde. Syön lihaa, mutta punaista lihaa olen tarkoituksellisesti vähentänyt ja se mitä meillä käytetään on pääasiassa lähilihaa luomuna 😉
 7. Ruokahävikki! Joskus joitakin raaka-aineita vanhenee kaappiin, näin saattaa käydä joillekin avatuille tuotteille joita on käytetty johonkin yhteen tai kahteen ruokaan ja loppu on sitten vaan jäänyt käyttämättä. Pyrinkin suunnittelemaan syömisiä niin, että tuollaisia harvemmin käytetteviä raaka-aineita tulisi sitten käytettyä useammassa ruuassa perätysten, ettei ne loput jäisi käyttämättä. Ruokaa meillä tehdään yleensä aina pariksi päiväksi ja jos vielä sittenkin jää niin töihin loput evääksi mulle. En tykkää yhtään heittää ruokaa roskiin, tehty ruoka kuuluu syödä!
  dav
 8. Kierrätys! Ensinnäkään hyvä kuntoista vaatetta tai tavaraa ei saa heittää roskiin mun mielestä. Jos ei itsellä enää ole käyttöä tai tarvetta, eikä kirppikselle jaksa niin sitten lahjoittaa eteenpäin. Itse suosin kirppistä 🙂
 9. Roskat! Roskiakin on nykyään helppo kierrättää. Taloyhtiöillähän on keräyspisteet eri jätteille. Meiltä löytyy kotipihasta sekäjäteroskis sekä energiajäteastia. Energiajätteestä ei tule edes kaatopaikkamaksua maksettavaksi. Omakotitaloasujille kuitenkin on nykyään ihan hyvin erilaisia kierrätyspisteitö kauppojen pihassa, jonne muuten ne vaatelahjoituksetkin voi raijata 😉 Meillä kierrätetään energia, metalli, paperi/kartonki ja lasi, muut sekajätteeseen. Joskus meille tulee vielä kunnon kompostori, jolloin saadaan biojätekin hyödynnettyä!
 10. Kulkeminen! Tykkään kyllä rehellisesti sanottuna kulkea pyörällä työmatkoja paitsi talvella, ihan hyötyliikunnan kannalta ja koska se on mukavaa. Olen kyllä miettinyt usein, varsinkin kun on ollut pidempää työmatkaa, että ei ole kiva käyttää autoa niin paljoa luonnonkaan takia. Vaikka haaveilenkin moottoripyörästä ja sillä ajelusta ihan muutenkin vaan, niin työmatkoissa tykkäisin säästää luontoa. Joukkoliikenteen käyttö ei vain täällä Porissa ole ihan niin näppärää ja edullista…

dav

”Tänään on hyvä päivä miettiä, millainen vaikutus meillä on ja miten saamme aikaan muutoksen parempaan.”

Mitkä sun pieniä tai isoja valintoja on tai voisi olla?

0 kommenttia

 1. maikki kirjoitti:

  Tuohon vaatteiden kierrätykseen lisänä vielä myös rikkinäisten vaatteiden kierrätys esim. H&M, ja sinne kun vie pussin niin saa ale kupongin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.