Hae
Outi Karita

Hedelmähulluttelua ja keväinen smoothie

Haasteena on ollut syödä joka päivä vähintään kaksi hedelmää ja viikon aikana yhteensä 10 erilaista hedelmää, mielellään joku uusikin tuttavuus.

dav

Tällaisen haasteen parissa olen ollut tällä viikolla Muutos100:n tiimoilta. 2 hedelmää päivässä menee kyllä, tuossa talvella jouduin jo himmaamaankin hedelmien syöntiä kun iski oikein appelsiini- ja veriappelsiinivillitys täällä meidän taloudessa 😀 Hedelmät on hyviä ja niistä saa paljon vitamiineja, mutta niissä on myös paljon hedelmäsokeria, joten rajansa niilläkin 😉

Kuitenkin 10 erilaista hedelmää on tällaiselle hedelmäallergikolle aika haastava ainakin monipuolisuuden kannalta, siksi päätinkin laskea mukaan myös marjat ja kuulemma tomaattikin olisi hedelmä (?). Alla lista hedelmistä, jotka mieleeni tulivat kun rupesin oikein miettimään mitä hedelmiä voin syödä.

Greippi
Verigreippi
Sitruuna
Lime
Appelsiini
Veriappelsiini
Mandariini
Klementiini
Viinirypäleet
Vesimelooni
Banaani
Ananas säilykkeenä

Tulihan niitä sitten kuitenkin 11 tuohon listaan, mutta aikas sitruspainoitteista on. Toisaalta sitrushedelmät saattaavat kuivattaa atooppista ihoa, jokatapauksessa en ihan noita kaikkia nyt sitten syönyt. Sitrushedelmistä viikon aikana on uponnut sitruunaa, limeä, verigreippiä ja veriappelsiinia (tavallisten appelsiinien paras aika on mun mielestä mennyt jo ohi valitettavasti). Muista hedelmistä olen syönyt banaania ja säilykeananasta. Vesimeloonia olisin eilen ostanut, mutta olin niin värittömiä ne muutamat lohkot joita Prisman hyllyllä eilen oli, että sinne saivat jäädä. Viinirypäleet on hyviä, mutta hirmusesti niissä on mukana myrkkyjä, niin en kovin usein syö…

Marjoista uponnut tällä viikolla mustaherukkaa, punaherukkaa, mansikkaa, mustikkaa, puolukkaa, vadelmaa ja tyrniä. Marjojen suhteen pystyn siis olemaan paljon monipuolisempi! Niitä tomaatteja olen sitten myös syönyt, nykyään ei edes enää tavallisesta tomaatista mene suu rikki. Ennen mulla meni jos söin enemmän kuin yhden siivun ja söin siksi kauan vain kirsikkatomaatteja. Nyt olen huomannut että kestänkin tavallisia tomaatteja 🙂

KEVÄTSMOOTHIE

Tein eilen tosi hyvää smoothieta ja sanpchatin puolella seuraavat jo siitä ovatkin kuulleet. Smoothie oli niin hyvä, että ansaitsee jakamisen muillekin 🙂

davdav

Itse käytin Scitecin Protein delite jauhetta, joka on tarkoitettu proteiinipirtelöksi ja sopii oikein hyvin smoothien joukkoon lisäproteiiniksi. Mulla on nyt makuna mansikka-valkosuklaa ja joukossa on kuivattuja mansikan palasia, NAM! Makuja on myös ainakin vadelma-jugurtti ja suklaa. Aikas makeaa prodea kyllä on. Mun smoothiet harvoin on näin makeita, mutta ei kuitenkaan liian makeaksi tullut 🙂

Minttua käytän paljon smoothieissa, tuo hyvää makua ja raikkautta ja ehdottomasti ostan aina vahvaa minttua, sitäkin kun eri vahvuista 😀 Mintun sekä inkiväärin suhteen en osaa sanoa määriä, mutta oman maun mukaan. Inkivääriä joko pieni etusormenpään kokoinen pala tai isompi peukalon pään kokoinen, mintunlehtiä menee helposti kymmenkunta.

Smoothieita juon lähes päivittäin, niihin saa paljon kaikkea hyvää uppoamaan, tosin helposti liikaakin 😀 Smoothie on myös kätevä välipala reissun päällä tai töiden lomassa.

Tuleeko syötyä paljon hedelmiä?
Mitkä sun lempparihedelmiä on?

0 kommenttia

 1. Margareta kirjoitti:

  oot jossain vanhassakin postauksessa kirjottanut hedelmistä ja sun allergiaoista? tuli vaan sellanen deja vu -tunne:D noh minä en allerginen millekkään niin oma lista: banaani, omena, päärynä, taateli, luumu, kiivi, ananas, cantaulope meloni, tummaviinirypäle, aprikoosi:D itse kun en voi sitrushedelmiä sietää (inhokit, kaki, verigreippi,appelsiini,mandariini,klementiini) 😀 ja liian usein tulee ostettua vaan banaaneja ja omenoita kaupasta, koska lempparit ja usein kilohinnaltaan edullisia.

  • Outi Karita kirjoitti:

   Oon hyvinkin saattanut kirjoittaa. Siellä on tarkkaan luettu 🙂
   Onneks mulla ei hedelmissä ole inhokkeja, allergiat kun rajaa jo niin paljon…
   Muksuna mun lemppareita oli päärynä ja kiiwi, muksuna siis sain syödä vielä ihan kaikkee.

 2. Susan kirjoitti:

  Hmmm… Lemppari on varmaan kirpeänmakea omena. Tuoreananas, persimon ja hunajameloni on kyllä kans nameja. Hedelmistä en sillai osaa sanoa, kuinka monta menee päivässä, kun meillä kaikki on siivutettuna isoon kippaan ja sieltä sitten syyään n. 200 gr per päivä. Saa mukavan sekalaisen palikkaherkun 🙂 Ja helppo heittää myös smoothien joukkoon sieltä suoraan kauhalla. Inhokkia ei ole, mutta banaani on se, mihin viimeiseksi tarttuisin. Sen tekstuuri ei vaan itsekseen ole raikas. Tosin sitä on raakapuurossa joka päivä 😀 Ja terveysleivonnaisissakin käytän banaania paljon.

  • Outi Karita kirjoitti:

   Smoothieen uppoaa helposti kyllä hedelmiä 🙂
   Kuten edelliselle jo kommentoitsin, niin onneks mulle maistuu kaikki mitä voin syödä, allergiat kun rajaa niin paljon. Banaanien kanssa on kuitenkin tarkkaa. Kaikki banaanilaadut ei oo hyviä, toiset on kovin puisia ja sitten en tykkää jos banaani on jo pilkullinen. Pilkulliset banaanit menee kyllä smoothien tai banskulettuun 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.